About myself

VACKRASTE OCH MEST VÄLFLYGANDE MODELL

 

vid Tarps ModellFlugTag var en Mitsubishi Zero.

 

Okey, tveksamt om man kan kalla en maskin som orsakar död och skada för vacker, men det var vad jag tyckte om den tyske pilotens Mitsubishi A6M Zero.

Modellen var stor, ca  280 cm spv och hade en 7-cylindrig stjärnmotor på  ca 175 kubikcm slagvolym. Planet var mycket väl byggt från scratch och byggaren/piloten hade ägnat mycket energi åt detaljer. Jag kunde inte hitta nåt som inte var väl övertänkt på modellen.

Motorn var mycket lättstartad och den hickade inte till en enda gång under de flygningarna jag såg. Ofta när man ser en detaljrik skalamodell tenderar dess flygkaraktär att bli en smula tungt. Men inte denna. Den flög, tror jag, som den riktiga Zeron.

Han gjorde en bejublad uppvisning med sin japanska kärra. Inte bara flög han den realistiskt i luften, han gjorde korrekta inflygningar och starter också. Inget hafsverk, utan han flög hela proceduren som i verkligheten.

Zeron byggdes i Japan som en långsdistansjaktkärra för japans flotta. Den var avsedd för hangarfartyg. Zeron flög första gången den 1. April 1939.

De sista versionerna som byggdes i mer än 6000 exemplar hade en radialmotor på ca 1560 hk, vilket gav Zeron en max hastighet av  knappt 600 km/tim.

Zeron var känd för sin förmåga att manövrera, men detta klarade den tack vare att man sparat vikt. Olyckligtvis för piloten hade man inget pansarskydd i cockpit utan en en cal.50 kula från en amerikansk Browningkulspruta räckte för att sänka piloten.

Det finns några stycken överlevande luftvärdiga Zeros fortfarande.

Här kommer det bilder.

Säg själv. Var det en modell eller en fullskalakärra på bilderna ?

mats

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.