HYPERAVA, KROPP OCH BOM, DEL 6

Detta är väl det momentet som höll mig mest sömnlös. Jag funderade ut den ena lösningen efter den andra och alla var alldeles för komplicerade med vinkelhakar, stållinjaler och vattenpass.

Men så minns jag vad den berömde flygplanskonstruktören hos Lockheed, Kelly Johnson sa:

“Keep it simple stupid” eller “KISS”.

Således riggade jag upp böcker på ett bord enligt foto. (Böckerna? Svenska turistföreningens årsböcker) Jag mätte höjden på böckerna, vilka ju låg i 4 staplar, så de var exakt lika höga.Sen la jag modellen enligt bild och syftade och mätte så gott mina ögon tillät. När jag var säker på att stabben och vingmittdelen var nöjaktigt parallella låste jag bommen med tejp och märkte bom och kropp med ett litet ritsstreck, som visade att allt var ok, när strecken var mittför varandra. Kanske onödigt, men jag gjorde så. Sen var det att ta fram epoxielimmet, som ju nu förtiden nästan inte används inom modellbygget, för att applicera lim på kroppens rörhylsa. Kroppens rör och bommens insida hade jag innan ruggat med slippapper. När limmet var på plats, det gick inte åt mycket, tryckte jag ihop kropp och bom, kollade att ritsen i kropp och bom stod mittemot varandra, låste delarna med maskeringstejp och fluktade längs vingmittdelen för att kolla att stabben var exakt så parallell som jag vill ha den. Det var den och nu var det bara att låta modellen hänga på turistböckerna tills limmet härdat ut.

Hopmonteringen blev precis så bra som jag ville ha den! Man kan naturligtvis limma ihop bom och kropp med trögflytande CA, men genom att använda epoxielim, fick jag lite tid att eventuellt justera anpassningen. Mina andra Avor har jag limmat med CA och det har gått bra, men HyperAvan, där vågar jag inte chansa!

Innan jag limmade ihop enligt ovan hade jag ju limmat fena och stabbe på bommen. Jag limmade först fenan och sen kollade jag att stabben kunde röra sig utan att ta i fenan, för att sen limma stabben. För att få stabben exakt i 90 grader mot fenan använde jag vinkelhake och stållinjaler. Fenan och stabben limmade jag med några droppa CA.

Som jag skrivit tidigare, finns det olika sätt att försäkra sig att bom och kropp sitter ihop som de ska. För mig fungerade ovanstående metod med tillräcklig precision och säkerhet.

mats

 

 

 

IMG_0001

Här ligger den på STF:s årsböcker, vilande på stabben och vingens mittdel.

 

IMG_0005

Kroppen får inte vidröra underlaget, utan den ska hänga fritt.

 

IMG_0007

Kolla att stabben ligger platt mot böckerna. Kroppen svävar över bordet utan att vidröra det.

 

IMG_0002

Det är lätt att se om stabbe och vinge inte är parallella, när man har den här metoden.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.