Kategorier
Old Timer flyg

SM I OT-FRIFLYG I BOLLERUP 2023…

 

 

 

…skapade hos mig en känsla av vemod.

 

 

 

 

 

Bollerup är en av höjdpunkterna på mitt modellflygår.

Det är något jag sett fram emot under lång tid och längtat  efter.

Förväntansfullt åkte jag dit anländande fredag morgon.

Vid briefingen slog mig tanken genast: Är vi inte fler ?

Sedan 2010 har jag med min kamera dokumenterat OT-SM och vi har varit allt ifrån 70 till 40 deltagare.

Nu var det, enligt en hastig bedömning av mig, max 15-20 tävlande knappt…

Detta faktum var för mig skakande. Varför inte fler ?

Ok, väderläget var inte stabilt, men gamla OT-flygare är ett segt och uthålligt släkte, som håller sin hobby levande.

Jag tänker på Paul-Ivar från Trondheim, som åker tåg med sin modellflyglåda till Bollerup ! Det är intresse !

Vi vet, att vi har, med hänsyn till deltagarnas medelålder,  en hög naturlig avgång. Men jag tror inte,  liemannen har huggt så brett,  som det kunde tyckas nu.

Naturligtvis är det en kombination av orsaker, som skapar ut- eller ska vi säga avvecklingen av OT-flyget.

Orsakerna tror jag är, utan inbördes gradering, vi är för anonyma. Syns vi inte, då finns vi inte. Vi kan inte betrakta oss som ett exklusivt skrå, utan vi måste vara öppna.

Inte bara för människor, utan också för idéer, som för vårt intresse framåt.

Vi brister i rekrytering av yngre medlemmar. Där tror jag knuten är. Tänk om varje aktiv SMOS – medlem rekryterade EN person och lotsade in denna eller denna till vår hobby ?

Modeller är det ingen brist på. Donera modeller som är  lämpliga till presumtiva OT-flygare, så de vet,  att modellerna de ska flyga med är ok.

Önsketänkande ? Jovisst, men vad är alternativet ?

Jag skriver dessa kommentarer som en betraktande fotograf, som dokumenterar OT-Friflyg. Jag tävlar inte som aktiv flygare.

Däremot är jag mycket aktiv flygare och modellflygare på andra sätt.

Mitt liv har varit präglat av begreppet FLYG.

Som många tycker jag och jag kommer inte på bättre uttryck, att det vore synd att OT-Friflyget förtvinade !

Det finns säkert många idéer, hur vi kan popularisera OT-Friflyg. Låt dessa tankar inspirera oss,  så vi kan erfara en nytändning för vår hobby och vitalisering av modellflyg med äldre konstruktioner.

Fredagens väder på eftermiddag och kväll var mycket bra. Lördagen var blåsig.

Vi ska vara tacksamma att Bo-Eskil har kunnat ordna denna plats för flyg och boende.

I år var markförhållandena utomordentliga…
…det ansåg vi,  som var där i alla fall…

Här några bilder tagna i det disiga vädret vid Bollerup.

Jag har massor med bilder,  som jag kommer att publicera, efter  hand som jag hinner.

Dessutom en massa videosnuttar, vilka jag ska klippa ihop !

Håll ut friflygare, det är vi ungdomar, som har framtiden liggande framför  oss som ett oslaget vetefält !

Hoppas min ingressbild inte symboliserar för starkt känslan av fåtal !

Ett svar på ”SM I OT-FRIFLYG I BOLLERUP 2023…”

Får samma känsla som du lite överallt…
Vad jag förstår så krymper ALLT!
Pga att vi får fram fler och fler typer av aktiviteter och fler och fler klasser i alla typer av aktiviteter.
När jag var liten fanns bara störtlopp, storslalom och slalom i utförsåkningen. Hur många olika klasser finns det inte idag? Och hur många nya varianter typ SpeedGliding (som ju tar aktiva från både utförsåkning och skärmflygning). Inte ens golf, innebandy eller Padel växer väl heller idag.
Och det kommer aldrig gå att ändra på då det kallas utveckling.

Jag känner att för att växa så måste ett antal lokala superaktiva “celler” uppstå som skapar lokal växtkraft alternativt att den som vill växa gör sig synlig. Och det finns bara en väg, Internet.
Att vi haft ett SM redovisas efter tävlingen i bästa fall på ett fotograferat papper på FB eller på ett undangömt forum (kanske tom m inloggning). Under tävlingen rapporteras inget löpande på en tävlings-sajt. Resultat, webcam eller bilder/videos. NÄR det händer. Det gäller alla flygsportgrenar.
Inom SEGELFLYGET så finns ett internationellt resultatrapporteringssystem för alla tävlingar som man kan följa live. Där läggs dagens uppgift ut och man kan följa tävlingen online med kontinuerlig resultatsrapportering. Tom med onlinetracking. Där är små tävlingar är duktigare på detta medans EM/VM släpar efter.
Jag jobbar med en tanke på att alla sanktionerade flygsporttävlingar MÅSTE rapportera in löpande på en och samma resultat-site. Där deltagarlistor, löpande resultat varje kvart, bilder och även på tävlingsplatsen uppställd webkamera(or). Presenterat på ett enkelt sätt men SYNLIGT. Så det syns att vi finns, att det syns att vi är aktiva och att det syns att vi har kul. Det är inte svårare att skriva in ett enskilt resultat på en site eller FB-sida än att skriva med tuschpenna på ett blött skrynkligt A4 upptejpat på klubbstugan (där senare någon ändå skriver om det för att skicka ut till deltagarna i efterskott)
Ingen hittar oss i skogen eller ute på gigantiska fält. Allt hittas på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.