Kategorier
Skärmflygeri

MIN SKÄRMSÄCK HAR KOMMIT HEM

 

I går kom min skärmsäck hem med UPS

efter en turne Alicante- Madrid-Oslo-Arlanda-Halmstad.

 

Med säcken följde mina bilder och filmer. Först måste jag dock konvertera Mp4 filerna till vanliga Avi-filer, för att jag ska kunna ladda upp på Vimeo.

Filmerna ska alltså konverteras, editeras och laddas upp. Håll ut det kommer filmer på elevernas första landning, film när jag flyger på Santa Polahanget och film när vi inte kunde flyga egna skärmar, utan då vi flög med kitar som såg ut som skärmar.

Det kommer upp mera både foto och film. Problemet är att jag ska iväg en vecka nu och flyga skärm på ett annat ställe, så det blir när jag är hemma igen.

mats

Kategorier
Skärmflygeri

SKÄRMFLYG ALICANTE

Ännu en vecka i solens och värmens Alicante i Sydspanien

Santa Polahanget med fyren till vänster, som naturligtvis heter Faros på spanska. Som ni ser mycket flygaktivitet.

För att få uppleva mycket skärmflyg och lite sol och värme åkte jag med Pierre och SkyAdventures ,

http://www.skyadventures.se/ ,

till Alicante i södra Spanien. Flög från Kastrup och tre timmar senare steg vi ut i 25 grader och solsken. Transport till Santa Pola där vi som vanligt bodde i fina hus försedda med all bekvämlighet för ett bekvämt boende.

Direkt efter att grejorna var inburna, så var det ut till hemmahanget vid Santa Pola för premiärturen. Vinden svag men med lite god vilja gick det att flyga.

Efter en hel dag på hanget var det hemåt för dusch och sen ut till en restaurant för livets nödtorft. Ja så gick veckan, där höjdpunkterna var flygen vi fick på Santa Pola på fredagen. Jag startade tre gånger och fick nästan 3 timmar i luften. Senare kommer jag att ladda upp fina flygfilmer från dessa flygningar.

En av dagarna på Santa Pola skulle jag starta i hård vind och hade två man, som ankrade mig vid starten. Både de två ankarna och jag steg till väders !! Så det blev att dra i bromslinan så snabbt och så hårt som möjligt, för att skärmen skulle dö ochkomma ner.

Som tur var, gick det ganska bra. med ganska menar jag , att ingen av mina mänskliga ankare fick något skada. Däremot jag fick lite blessyrer och hade jag inte haft hjälm på mig , hade jag inte suttit här nu, för jag slog hjälm med fart i en sten så den skadades ordentligt. Så allt kan hända……

På lördagen var det dags för Palomaret, vilket är ett berg 30 km från Alicante. Starten ligger på 700 meter och man startar rätt ut från kanten, som är mycket brant. Vädret var kanon och jag fick jättehöjd, tyckte jag själv i alla fall.

Luften var termisk, vilket betydde att det var turbulens, som innebar att man for runt i selen under trasan. Men med min fina Gradient Golden gick det som smort och efter mina 3 timmar och 27 minuter i luften, fick jag bekräftat, vilka fina egenskaper min skärm har.

Jag fick två ordentliga frontinslag, som jag kommer att visa med stillbilder och HD-film senare. Inslagen löste sig snabbt tack vare de goda egenskaperna på skärmen.

Det var tjockt med flygare på Palomaret av många olika nationaliteter och detta ställde krav på trafikdisciplinen i luften och vid start och landning. Allt gick bra, men jag medger att min nacke var något öm efter allt spanande efter andra skärmar.

Hemfärden skulle starta från Alicante 1045, men vi kom inte iväg förrän 1200 på grund av, att man hade överlast av bagage.

Jag tycker det är märkligt, att ett bolag inte har koll på bagagevikten, eftersom allt bagage är incheckat och vägt. Men bolaget vi flög med, gör ju samma som alla bolag, man överbokar. När piloten kollade vikten, beordrade han lossning av bagage, som togs med av ett annat plan.

Det var 50 golfutrustningar och ett par skärmsäckar däribland min., som lastades av.

Det betydde ,att när jag kom till Kastrup var min säck försvunnen. Anmälde det och tjänstemannen sa ,att de hoppades finna min säck….?

Värdet på säcken är med det tillbehör som fanns där inklusive 3 kameror, radio, variometer och annat 45000 spänn. Roligt………att bli av med det, när man ska åka ner till Ystad på lördag och bo där en vecka. Som tur är, har jag en ny sele liggande och en skärm går ju att låna. (Hoppas jag…) 🙂

Det kommer mycket mer bilder från flygningarna, som jag hoppas ger en känsla för betraktaren , hur det är att flyga i Alicante och framför allt, kommer jag att ladda up HD-film , tagen med min nya GO-Prokamera.

Så stay tuned, det kommer mer. Om någon har frågor, maila mig. Adressen står i “About” på startsidan.

Här kommer en snabb uppläggning av diverse bilder med lite förklaringar. Mina andra bilder ligger på en USB-hårddisk, som tyvärr befinner sig på drift i min skärmsäck.

Bedömning av landningsplats uppe i bergen vid Palomaret. Alltid viktigt att veta: Hur flyger jag in för att landa säkert.

Terrängen karg och vild. Bergen är inte låga !

Gustav med blomma i tandemselen på Santa Pola

Gustav innan start med Karin i knäet.

JOS, 70 år ung svingar sig ut

Det är väl klart man är glad, om man just startar…..tycker i alla fall JOS

En av eleverna gör sin takeoff

Medlemmar från Club Parapente Syd på startplatsen.

Fina förhållanden. Framför hanget Medelhavet.

Starten kan vara problematisk……fråga de, som såg,  när jag åkte upp med två mänskliga ankare….

Hopsamling inför hemfärden till våra hus som syns i bakgrunden.

Här har jag just landat efter en lång stund i luften.

Karin ordnar upp snörena, innan hon ska starta på Santa Pola.

Jag säger bara, att de andra damerna (och herrarna) i klubben får se upp, Karin kommer att bli duktig, för hon har en naturlig fallenhet och flyger med auktoritet 🙂

En pinjetall vid landningen på Santa Pola. Jag säger inte vem som hängde sin skärm där för 2 år sen……..

Vilda blommar vid Santa Pola.

En elev som gjort sin första landning och är på väg till bilen för upptransport till starten.

Japp, Medelhavet. 15 grader i vattnet. Lite för kallt för mig, men jag såg en stabil spansk senora som tog ett snabbt dopp.

Utslaget. Händer här hos oss om 3 månader kanske….

Faros och skärmar

Min skärmsele med ett i Alicante viktigt attribut: Vattenflaskan.

Gustav landar med sin fina högpresterande skärm. Gustav en lugn och kunnig instruktör med mycket flyg i sig.

Åland rules !!

Gustav med skärm, vind och hav. Kan inte bli bättre eller…?

Stefan gör en lowpass förbi starten

Målmedvetenheten och fokusering syns i Stefans ansikte ! På magen sitter hans nöd- eller räddningsskärm.

Stefan kravlar sig framåt mot kanten med skärmen under full kontroll. Det vill säga,  han drar anpassad broms,  så inte skärmen sticker framåt.

Kan vara nog så kämpigt att gå framåt med 26 kvadratmeter skärm i motvinden.

Snyggt uppdrag av skärmen. Det gäller att dra upp den jämt, eller att dra upp den enligt den teknik man använder. Ju noggrannare man är innan start, desto lättare är det att få kontroll på trasan.

Här ser Stefan till , att han står rätt och att linorna inte är snodda. Man bygger en vägg med skärmen, vilket underlättar uppdraget.

Nu djä—ar ska jag flyga….

JOS får lite assistans vid starten.

JOS tar några valssteg,  bara för han är så glad.

Uppdrag av skärm med hjälp av ankarman, om vinden är lite hård.

Denna dagen fick vi som mest cirka 350 meters höjd över havet.

Stefan gör en takeoff

Så här ser det ut åt söder på hanget. Hanget 120 meter högt och ca 3 km långt.

Detta är,  vad skärmflyg handlar om.

Sture med knäskydd till vänster och två man som mäter vindhastigheten.

Förberedelser innan flygning av CPS:are.

En elev får instruktioner av Stefan under överinseende av Anders den trevlige.

Pierre, vår arrangör och huvudinstruktör drar upp tandenskärmen för att flyga en sväng med en elev på hanget, så eleven får en information ,hur hanget fungerar och annat han behöver veta inför den första ensamflygningen.

Tandemekipaget på väg framåt med hjälp av två säkerhetsmän.

Full kontroll

Nu kittlar det i magen på eleven, jag lovar !

En härlig känsla att göra en start på ett fint hang

JOS samlar energi och linor

Upp går skärmen med hjälp av ankare. Ankare har man när vinden är stark för att man inte ska åka bakåt, vilket är extremt farligt.

En fransk elev som ska landa uppe i bergen vid Palomaret.

 

Den gode fransmannen ser lite förskräckt ut tycker jag……..har håret rest sig på honom ? För hjälmen sitter lite högt eller ?

CPS:are vid landningsplatsen i väntan på biltransport till starten.

 

Alternativ landningsplats om vinden skulle skifta.

Minsta blomma hade slagit ut. Dessa var ca 5 mm stora.

Så här ser landningsterrängen ut vid Palomaret. Det gäller att ha allt under kontroll vid landningen, annars är risken att…….

Gul prakt

Sture från Åland efter landningen. Hjälm, glasögon, radio och variometer med höjdmätare ingår i utrustningen förutom flygkängor och Stures knäskydd.

Del av bergen vid Palomaret inspekteras av Karin.

 

 

Jojo gör en perfekt landning.

En av våra elever klämmer en bra landning

Olivträd 100 år gamla.

En öl efter flygningen.

Lite blommor vid vårt hus.

Alla dessa bilder tagna av mig, men det kommer mycket mer. Dels från min kamera och från andras. Bara min försvunna skärmsäck dyker upp…..

I september åker jag dit igen.

mats

Lite uppdatering om min försvunna skärmsäck med innehåll: Kontaktade serviceföretaget som sköter bagagehanteringen:

Fick svaret att de hade inte en aning om något………….

Ett svar man kunde förvänta.

Kategorier
Okategoriserade

LITE PROBLEM MED BLOGGEN

är ju inte roligt att få…….

Det är problem för vissa att komma åt bloggen och det finns problem med statistikdelen, som sköter om klassificeringen av de besökande och dess antal.

Normalt har jag 350-500 unika besökare, vilket alla kan se, att det inte stämmer på räknaren. I bloggen kan jag se alla ip-nummer, länder de besökande kommer ifrån och hur besökarna hittade till bloggen. Vidare jag kan se exakt vilka bläddringar som är gjorda av varje besökare. Ganska fantastiskt eller ?

Felen delvis tillrättade. Dock stämmer räknaren inte. Men skit samma. Andra bakomliggande fel är i stort sett fixade, genom att koden ändrades.

mats

Kategorier
Skärmflygeri

NU ÄR DET SNART DAGS……

 

att dra till Kastrup för vidare resa ner till Alicante.

 

Den 20 åker vi ett gäng till Alicante för att flyga skärm, både hang och termik, på de fina flygställena ,som finns där. Vädret ser bra ut för veckan, så det är med förväntan, vi reser.

Jag ska försöka få upp video och bilder på bloggen vid flygningarna. Annars kommer det, när jag är hemma.

Sen får man ge sig till tåls till nästa resa i sommar, som troligtvis går till Slovenien.

Så här ser det ut vid Santa Pola där vi bor. Hanget utanför dörren. Till höger håller modellflygarna till, där man kan flyga riktigt fort, om man har en modell med prestanda. Jag skulle gärna tagit med en snabb modell, men det går inte att lösa på ett enkelt sätt med transporten. Vi har ju så mycket övrig utrustning med oss för skärmflyget.

Santa Pola vid Medelhavet. 200 meter högt hang cirka. Nedanför härlig strand. Kan det bli bättre ?

Hemkomst ca 27 mars.

mats

Kategorier
Naturbilder

FLYG SOM FLYG

 

Ett styck blåmes

 

Jag plåtade en blåmes som satt i ett träd på andra sidan gatan i ett träd. Avstånd till trädet ca 32 meter. Objektiv Sony 300 mm zoom. Inställning 250/sek. Fotograferat utan stöd.

Så här blev det:

Parus caeruleus, som betyder på latin  Himmelsblå mes. Heter hos oss blåmes.

Blåmesen är en ettrig starkt revirhävdande fågel, som kör bort talgoxarna från talgbollarna på vintern.

Som sagt, plåtat på 30 meters avstånd……..

 

 

mats

Kategorier
Okategoriserade

ROLF MAIER, ÅLLEBERGS MODELLFLYGKLUBB, TILLDELAD UTMÄRKELSE

 

Rolf Maier, ordförande för Ållebergs Modellflygklubb

 fick i dag Flygsportförbundets silvermedalj

för sitt ledarskap i föreningen.

 

Vid en cermoni hos Västra Götalands Flygsportförbund tilldelades Roffe en fin utmärkelse , som ett erkännande för det ledar- och inspirationsarbete han lagt ner för klubben.

I motiveringen från Flygsportförbundet heter det : “

“Rolf Maier, som ordförande, har engagerat sig på ett förtjänstfullt sätt för den relativt nystartade klubben Ålleberg Modellflygklubb . Rolf har varit med om att starta upp klubben och han har alltsedan dess drivit klubben i en positiv riktning, vilket har gett klubben en fantastisk utveckling.

Därför har styrelsen för Västra Götalands Flygsportförbund uppmärksamma Rolf Maier för hans mycket positiva insatser och hans stora engagemang att driva klubben framåt genom att tilldela honom Flygsportförbundets silvermedalj.”

Jag känner Rolf väl, eftersom jag varit och är medlem i föreningen och jag har alltid beundrat hans engagemang och förmåga att driva igenom nya projekt. Detta engagemang har naturligtvis smittat av sig på oss medlemmar,  vilket har gjort att Ålleberg Modellflygklubbs aktiviteter ständigt är höga. Kommer nu, är ju det årliga Hanglägret nere i Ystad, vilket jag med förväntan ser fram emot.

Så jag säger bara: Grattis Roffe och grattis Ålleberg Modellflygklubb till utmärkelsen !

Så här såg det ut vid utdelandet av silverpengen:

Roffe längst till höger och två representanter för fullskalaflyget.

Rolf Maier, en ordförande med ledaregenskaper,  har just fått medalj och diplom.

Så här ser den ut

 

 

mats

Kategorier
Naturbilder

FÅGLAR

 

Lite bilder på fåglar med anknytning till sjö och hav.

 

Eftersom jag köpt mig en riktig kamera och bra objektiv, är jag naturligtvis väldigt fotosugen för att kunna upptäcka och utnyttja min kameras möjligheter.

Det är inte lätt att vara kråka idag. Här är enslinjemärket försvarat av nedslagna spik.

Jag har förut fotograferat med en vanlig enkel liten kompaktkamera och fått, tycker jag, ganska bra bilder. Men en kamera med mer möjligheter och ett bra zoomobjektiv ökar ju mina chanser att ta just bilden.

I lördags var jag ute en liten runda med syftet att försöka få lite bilder på fåglar i rörelse. Olyckligtvis var det dåligt ljus och dimmigt. Detta är i och för sig ingen nackdel, då allt går att överkomma och dimman skapar ju en viss mjukhet i bilden.

I alla fall så fick jag några bilder både på flygande och simmande fåglar. Här är de

Herr och fru ejder tar sig en tur

Fåglarna  är ekvilibrister och  lyfter just när vågen bryter.

Inte högre än nödvändigt

Kolla hur det låga trycket på ovansidan av vingarna lyfter upp fjädrarna

Dags att landa igen och snappa åt sig av läckerheterna

Utfällt landningsställ

Prata om att rida på vågen…

mats

Kategorier
Modeller värda att se på

BOEING STEARMAN PT 17 DEL IV

 

Rolf Maiers Stearman går framåt.

 

Roffes PT 17 under byggnad går framåt. Vid ett sådant här projekt är det ju inte bara att köra på, utan man måste tänka sig för, hur vissa detaljer ska lösas, för att de ska fungera ihop med helheten. Exempelvis hur man ska ha brandskottet för motorn, så det blir starkt och lätt. Hur ska tanken sitta för att tyngdpunkten inte ska påverkas ? Hur ska jag bygga, så allt går att sätta samman på ett logiskt sätt?

Vidare måste man ha framförhållning vad gäller extra delar som behövs, så man kan beställa och få det i rimlig tid och till bra pris.

Här är lite nya bilder på Roffes modell under byggnad.

“Här får sig aluminium stället en “face-lift” som kläs in med hård balsa o. som sedan putsas till en snygg form o. en övergång som skall stämma överens med kroppens kontur….FEMA (Tyskland) hjulen (dia 178mm) har kommit samt kolfiber proppen (32×12) o. även sporrhjulet samt glasfiber fönster kåpor (USA). Nu är det “bara”…! 2st instrument paneler ((Tjeckien) samt 2st Pilot dockor (UK) som fattas o. är på G…samt beklädnads mtrl ifrån Frankrike…sedan lackning..!!” säger Roffe

Landningsstället byggs in med hård balsa..

Kämmor och bly för att inklädningen ska bli bra

Tillbehören börjar droppa  in från jordens alla hörn nästan. Undrar vad proppen kostar……

Glasfiberramarna för rutorna passas in. De beställdes i USA.

Här är hjulen och stället på plats, finputsat och klart.

Undersidan plankad, putsad och klar.

Brandskottet inlimmat och förstärkt med kolfiberremsor vilket är lätt och starkt.

Plankat under kroppen innan putsning.

Landställets fastsättning. Hoppas Roffe löst problemet om han gör en hyvling, så inte kroppen trasas sönder av metallskruvarna….

 

Kommentarerna är Rolfs egna för det mesta.

Fortsättning följer.

mats

Kategorier
Modeller värda att se på

GEEBEE

 

Stefan har fått sin nya GeeBee

 

En häftig kärra som flyger bra med rätt pilot och den piloten är Stefan. Jag har sett modellen i Tarp i flera upplagor och blev imponerad av dess egenskaper.

Med den konfiguration modellen har,  är den upplagd för riktig kniveggsflygning.

Man får skilja på en kanande rörelse under sväng och en flygning med konstant höjd och rak kurs i kniveggsläge. Det senare är riktig kniveggsflygning, det andra en oren sväng.

Här är en bild på den obearbetade kroppen. Där skulle en radialmotor sitta fint Blomman …….

Blommans stora GeeBee

Kanske en radialmotor som passar   till GeeBeen !  Tänk på ljudet !

Nu väntar vi bara på luftdopet Stefan! Den är väl klar om en vecka eller så……….

mats

Mats

Kategorier
Naturbilder Okategoriserade

IS LÄNGS KUSTEN

Jag var nere vid Tönnersastranden och flög hang i går.

Hanget har blivit högt och bra genom vindens och vågornas försorg.

När jag sen gick min vanliga runda ner till Lagans mynning och genom skogen tillbaka till parkeringen, såg jag ju hur mycket is det fanns på stranden.

Att flyga var inga problem, problemet var att komma ner med ny dyr kärra i ett stycke. Eftersom jag är rädd om modellen, gick jag ner på den smala remsan framför kanten och lyckades efter två försök komma ner på den ca 2.5 m breda sandremsan. Men jag erkänner, det var inte enkelt !

Under promenaden tog jag några pics.

Tönnersastranden. Landade gjorde jag till vänster om isen framför hangkanten.

Med hjälp av solen och sand och grus som tar åt sig värmen, skapas konstiga formationenr.

Ser ut som vågen frusit i sin rörelse. Om knappt fyra månader är stranden full av badturister. En kontrast.

Ännu en skulptur

Vad är detta…? Naturen är invecklad.

Istapparna hänger som näsdropp……………

…..och naturligtvis kom kanadagässen sträckande.

Ser kallt ut tycker jag

En förhistorisk fågel som manifesterat sig i trä.

Min favorit: Kråkan som har tagit näbbet fullt.

Vem säger att kråkor är fula ?

Entrén till stranden…………….nästan en lite ekivok bild om man säger så alltså…….

Ja, så här ser det ut

Ser ut som Nordpolen nästan

Ja, så var det i måndags vid Tönnersa Badstrand. Bilderna tog jag med min nya Sony och med dess 300 m zoomobjektiv. Eftersom kameran är ny har jag inte riktigt vant mig vid den med det kommer och då blir bilderna bättre.

mats

Kategorier
Segelflyg

STORSEGELTRÄFF ÅLLEBERG 2011

 

Nu är det snart…….dags, för stortsegelmeetinget på Ålleberg.

Den 3-5 juni är det meeting på Ålleberg. Ett besök rekommenderas för alla, som är intresserade av segelflyg och då speciellt stora modeller.

Vill ni se bilder på förra årets meeting så går ni hit:

https://hangflygning.se/?p6412

Läs om det på IGG Sveriges hemsida:

http://www.igg-sverige.se/

mats

Kategorier
Okategoriserade

INTERNETSTRUL

 

Min internetförbindelse från Telia uppgraderas i dag tisdag, varför det medför att min väderstation inte kan uppdatera  i realtid.

Men jag är snart tillbaka med 4 gånger högre interspeed.

mats

Kategorier
Hangflyg modell

NYTT HANG

 

Nytt hang för modellflyg 10 km från Halmstad.

 

Under mina turer i bygden på hästryggen,  la jag märke till att kanske skulle man kunna flyga hang uppe vid en bergtäkt.

 Eftersom jag hade köpt ny kamera och objektiv,  ville jag testa den, där jag kunde välja motiv på långa avstånd. Så  jag åkte till platsen. Det var så bra att man kunde köra med bilen ända upp till toppen, om man körde försiktigt.

 Hanget ligger ca 10 km från kusten och är riktat mot sydväst, vilket ju är den förhärskande vindriktningen.

 Höjden på hanget över omgivande terräng ca 75 meter, vilket inte är så pjåkigt. Terrängen framför hanget är skog och åker, vilket naturligtvis sätter karaktären på hanget.

Jag kan tänka mig, att hanget är bra för elseglare, vars motor utgör livlina, om lyftet försvinner. Framför allt bör här vara mycket bra att flyga hang och sen ta termikblåsorna, som kommer rullande.

Landnings- och start sker längst upp, där det finns en relativt bred grusväg. Att flyga här en sommarkväll med vind på 2-3 m/sek måste vara härligt, när man kan ta kvällstermiken. Så ett hang med utbrett lyft, med antagligen turbulens, men var är det inte det ? Kommer du upp ordentligt med din modell kan du förvänta stabilt lyft över stort område.

Detta ska jag testa ut och redovisa.

Samtidigt som jag kollade hanget,  tog jag lite bilder med min nya systemkamera. Vad jag ville se var,  om objektivet 70-300 var nåt att ha. Det var ju stor skillnad,  att använda detta zoomobjektiv jämfört med normalobjektivet. Det är tyngre och klumpigare, men jag tycker att kvaliteten på bilderna är bra, med hänsyn taget till , att jag plåtade utan stativ eller stöd och fick rörelsevarnig i displayen hela tiden.

En systemkamera tar ju bättre bilder ur teknisk synpunkt, men jag medger,  att en enkel kompakt digitalkamera är ganska bra den också. Inte bara måste man ha med olika objektiv, man måste ha väska och skydd och UV-filter och en massa annat,  för att det ska funka. Det är enklare med en kompaktkamera.

Då kan man ju undra,  varför man köper en systemkamera? Jo det är,  när jag vill ha bilder med högre teknisk kvalitet.

Så ser det ut på detta hanget och  när jag spankulerade omkring där, så kom det några dovhjortor förbi mig 40 meter bort,  som jag lyckades få några pics på i hastigheten.

Just ovanför stenkanten är pilotplatsen.

Utsikt från pilotplatsen. Härlig utsikt när vädret är klart. Höjden över havet inte dålig.

Dovhjortarna som nyfikna höll koll på mig

Fjolårskiddar av dovhjort

Dovhjortsget

Kidde född förra sommaren, vilken syns på det korta huvudet.

 

 

Två gäss flög över- Kolla vingspetsarnas fjädrar, som har till uppgift att minska det inducerade motståndet.

mats

Kategorier
Hangflyg modell

ÅLLEBERG MODELLFLYGKLUBBS HANGLÄGER

 

Ållebergsklubbens traditionella hangläger

avhålles den 14-17 april nere vid Ystad/Kåseberga.

 

Många piloter på hangkanten

Ålleberg Modellflygklubbs hangläger går som vanligt i trakten av Ystad den 14-17 april. Detta hangläger, som  har till syfte att samla hangflygintresserade för flygning och teorisnack har ju alltid haft god anslutning. Förutom Ållebergarna kommer representanter från flera andra klubbar att delta. Lägret brkar alltid bjuda på bra väder, fina modeller och god stämnning utan stress. VI flyger och har roligt.

Detta är vad hangflyg handlar om.

Så är du intresserad kom ner till oss, den tid hanglägret varar. Vad gäller boendet kan man bo i Sandskogens Stugby, länk dit:

http://www.boiskane.se/Stugbyar_1053__.html/oID/60625/sbID/68133

eller så tar man in på Österlens Gästhärbärge, som ligger där vi flyger. Har du husvagn, har du möjlighet att ha den på parkeringen nere i Kåseberga eller på annan lämplig plats.

Vid  hamnen i Kåseberga, en Banana passerar.

Länk till Österlens Gästhärbärge:

http://www.ost-gast.com/ 

som ligger i Glemmingebro ca 5 km från där vi flyger. Det är ett bra och billigt boende.

Del av hanget vid Hammar

Vid Hammars Backar från min skärm

Hamnen Kåseberga med en del av de fina hangen

 

Så vi ses nere på Österlen veckan före Påsk med våra hangkärror !

mats

Kategorier
Okategoriserade

BLUE PHOENIX

 

Hårda grabbar flyger utomhus.

 

Tomas från Oskarström var ute och rastade sin välflygande Blue Phoenix nere på Höka idag. Trots -2 grader och snål vind…….

Modellen flyger precis så bra,  en välkonstruerad och välbyggd modell ska flyga. Det är en sådan modell, som ger ägaren massor av tillfredsställese. En Blue Phoenix är ju en modell,  som är perfekt,  för den som inte är så rutinerad. I och med att man har elmotor i, är det möjligt,  att ha flygtider i stilla luft på cirka 1 timma. Kan inte vara bättre.

Här är några bilder på Tomas. Själv var jag lat och bara plåtade. Man blir bekvämare, när man är äldre.

Tomas, ruling the skies

Gäller att vara klädd på rätt sätt när det är vinterkyla.

Ett fightingface från Oskarström

En Blue Phoenix och en känd skorsten

Passering, Blue Phoenix

Propeller som propeller eller—-

Tomas klättrar

Höka 2 mars 2011 kl 1135

Om det inte fanns mycket modeller i luften, så fanns det gott om kanadagäss, som flög över under ivrigt kommenterande.

På finalen

På väg att landa

Lite suddig bild, men sowhat ?

Blue Phoenix. En svensk konstruktion av sällsynt lyckat slag.

Pilot och modell efter landning.

 

mats

Kategorier
Modellflyg teknik

SPEKTRUMMOTTAGARE

 

Staufenbiel i Tyskland säljer

Spektrummottagare till hyfsade priser nu.

 

Den tyska firman Staufenbiel,  http://www.modellhobby-shop.de/, har ju under en av sina rubriker “Sonderangebote” sina erbjudande om de varor, som det är kampanjpris på.

Jag hittade bland annat Spektrummottagare för 5 och 9 kanaler till bra priser.

5 kanals mottagarna är försedda med långa  feedrar, så man får ut antennen från kroppen, om man flyger med kolfiberkroppar/kevlar. 9-kanalsmottagrna har förutom sina vanliga antenner också en satellitmottagare.

Här hittar ni mottagarna på sidan 3 av 3:

http://www.modellhobby-shop.de/Sonderangebote.htm?shop=k_staufenb&SessionId=&a=catalog&t=1907&c=1907&p=1907&Start=40

5-kanalsmottagaren med full räckvidd och förlängd feeder. Kostar ca 40 Euro vilket i svenska kronor är: 365 SEK.

Denna mottagaren har en extra kanal för skeven, så man behöver inte köra med en Y-sladd, vilket kan vara praktiskt.

9-kanals mottagaren med satellitmottagare. Pris ca 80 Euro omräknat till kronor blir det 730 SEK.

Jag passade på och köpte 5 stycken  5-kanalare. Staufenbiel är snabba på att leverera och de har en alldeles ny hemsida, som är värd att kolla.

mats