Kategorier
Modellflyg teknik

PROGRAMMING TMM-OPTO CONTROLLERS

 

På begäran publicerar jag igen,

 

instruktionen för att programmera TMM-Opto reglage med spaken på sändaren. Följ instruktionen och det funkar.

PROGRAMMERA TMM-OPTOREGLAGE.

Jag har en längre tid retat mig på instruktionen för TMM-reglagen. För mycket ord, pilar, hänvisningar och streck, så den stackars modellflygaren vet till slut varken ut eller in.

Nu vet jag, att de som anser sig vara experter inte tycker, det är nån konst att programmera. Men experterna är ointressanta, det är Filip Flygare ute i bygden, som kanske har nytta av nedanstående.

Så här fungerar det med kommandon du utför med trotteln:

Enter” = Ingen gas – Fullgas

Flytta till rätt fack = Halv gas- Ingen gas.

Förutsättning för denna programmering är att vi ska ställa in allt manuellt.

Alla spakrörelser är blå.

 Slå på din sändare och ge full gas.Slå på reglaget.Nu hörs efter 10 sekunder 3 pip.Dra ner till ingen gas inom 3 sekunder.

 Nu är du i programmeringsläget. Du kan stanna här utan tidsbegränsning.

 Du är nu vid parameter A.Om du ser i instruktionen för reglaget så finns vid parameter A, 6 olika alternativ.Vi väljer att programmera BASIC Mode.Basic Mode ligger i fack 3.Det betyder vi ska flytta en tänkt pekare 3 steg till höger.Kommandot för att flytta var ju Halv gas- Ingen gas.För att flytta till fack 3, ska du göra kommandot  3 gånger. Varje gång du gör det får du pip som bekräftar.Efter du utfört flyttkommandot 3 gånger befinner du dig vid ””Basic Mode-” facket.Nu ska du utföra ”Enter”, full gas – ingen gas, för att lagra denna inställning och komma till nästa parameter.Nu har du genom att köra Enter, dels lagrat ditt inställda värde och dels flyttat dig till nästa                 Du är nu vid parameter B som är Brake/Broms.Vi väljer att programmera ”Medium” som finns i fack 3.Således ska vi flytta med 3 rörelser, Halv gas- Ingen gas.Efter tre flyttningar är du i facket ”Medium”.Nu ska köra ”Enter” för att lagra, Full gas – Ingen gas, vilket också gör att du går till nästa parameter.            Du är nu vid parameter C som är Acceleration.Vi väljer att programmera ”290 ms” vilket finns i fack 2.Således ska vi flytta 2 gånger med kommandot ”Halv gas – Ingen gas”Nu är vi i rätt fack. Lagra inställningen och flytta till nästa parameter som är D, Timing genom ”Enter”, Full gas – Ingen gas.     Nu är du i parameter D som är ”Timing”.Vi väljer att programmera ”automatic”, vilket finns i fack 1.Flytta en gång med kommandot ”Halv gas – Ingen gas”.Du är nu i rätt fack.Lagra inställningen och flytta till nästa parameter genom ”Enter”, Full gas – Ingen gas.         Nu är du i parameter E som bestämmer hur och när din motor ska stängas vid låg spänning.Vi väljer att programmera ”Slow reduce rpm” vilket finns i fack 1.Flytta en gång med kommandot ”Halv gas – Ingen gas”.Du är nu i rätt fack.Lagra inställningen och flytta till nästa parameter genom ”Enter”, Full gas – Ingen gas.      Nu är du i parameter ”Battery Type”, som bestämmer vilken acke du har och hur många celler.Vi väljer att programmera ”Li-Pol 4 cells”, vilket finns i fack 4.Flytta 4 gånger med kommandot ”Halv gas – Ingen gas”.Du är nu i rätt fack.Lagra inställningen och flytta till nästa parameter genom ”Enter”, Full gas – Ingen gas.

 Du har nu gått igenom hela programmeringen.Slå av din controller.

 När du startar nästa gång, får du ange max och min läget på trotteln, genom att ge fulla utslag och få pip-kvittering.

 När du gjort det och trotteln på noll är det klart att flyga, för nu ska din propeller snurra när du ger gas.

Ja, så här gjorde jag och det fungerade.

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.