Kategorier
Flyghistoria

MINIMOA GLIDER

 

och en Moki är ju en något udda konstellation, men

 

jag fick några bilder av Rolf Maier, som ju är ordförande i Ållebergs Modellflygklubb. Segelmodellen är en av de vackraste segelkärror som är tillverkade och förutom att den var estetiskt tilltalande hade den mycket goda flygegenskaper för sin tid.

Schempp-Hirth Gö-3 Minimoa var ett tyskt segelflygplan konstruerat på tidigt 1930-tal,  konstruerat av Wolf Hirth och Martin Schempp

Minimoa var en utveckling från deras tidigarekonstruktion Göppingen 3.

Flygplanet var byggt i trä och duk med en spännvid på 17 meter. Det kom att slå en rad tyska segelflyg rekord, och under en period innehade det världsrekordet i höjdflygning.

Från 1935,  då Schempp och Hirth slog sig samman som flygplanstillverkare,  fram till 1939 tillverkades 110 st Minimoa. Av dessa har bara sex exemplar överlevt och kan nu beskådas bland annat i segelflygmuseet på Wasserkuppe och i Fritz Ulners samlingar i Göppingen-Betzgenriet.

Planet på Wasserkuppe var i nyskick och var målat som Rolfs modell. Dessutom fanns på Wasserkuppe modeller av Minimoan.

Stolt byggare i sin verkstad,  för detta är en byggsats.

 Du Roffe, glöm inte registreringen i Schweiz nedtill på sidorodret: HB-282.

Rolfs Minimoa är 5.6 m i spännvidd och är i skala 1:3

Minimoan som finns på Wasserkuppe. Detta är alltså fullskalakärran. Märkningen samma som Rolfs modell, det vill säga reggad i Schweiz. vilket syns på det röda korset på dess sidoroder.

Här är dyrgripen, för den kostar några spänn…

Motorn som är på bilden är en 5-cylindrig Moki tillverkad i Ungern. Motorn är en , 4 takts 215 cc och  13.5 hk stark pjäs.

Rolf har just haft den nere på genomgång och modifiering så den är uppdaterad till sista specifikationen. Jag har sett motorn nere i Tarp och det är en upplevelse att se och höra den !

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.