Kategorier
Nostalgoteket

HUR SÅG VI UT PÅ 70, 80-TALET……….EGENTLIGEN ?

 

Minns ni de utsvängda byxorna och korta jackorna ?

 

 

Om inte, så uppträder Peter Slovak som mannekäng på dessa bilderna och friskar upp minnet. Så såg vi ut och vi tyckte det var snyggt…………

Skämt åsido, smaken och modet förändras med tiden snabbt. Vem skulle köpa utsvängda byxor i dag ?

Det enda som består är intresset för begreppet flyg, vilket Peters bilder visar. Bilderna tagna på troligtvis början av 80-talet.

Håll till godo och tack för bilderna Peter.

Jag tror det är Peters son vid det berömda trästaketet runt depån. Roy på Ölands modell i förgrunden. Han hade ett eget fält som hette Roylanda.

 Vid speakerbänken…sitter P-O Malis och håller låda. Jämte flaggstången Boris Persson numera boende tror jag nånstans i urskogarna runt Hyltebruk. Till vänster en man i blå Hökaklubbsoverall, Arne Brorsson och sittande på stolen jämte Bend Andersen.

Byggnaden till vänster är den gamla mekboden, salig i åminnelse….i bakgrunden syns en del av byggnaderna tillhörande gården som fanns  där , när vi fick vårt fält tilldelat och som vid detta tillfället hyrdes av Boris Persson. Husen revs ca 1984-1986.

  Peter i begrepp att starta sin stolthet, en delvis egen konstruktion,  på dynerna vid havet. Dessa är utmärkta att flyga hang på.

 Här ropar nog Peter: “Volare”. Googla på det så får ni reda på vad det betyder.

Här har vi en tidstypisk 70-tals hjälte med de epitet som krävs för en stenhård image ! Utsvängda byxor, kort jacka som vinden alltid blåste in under på vintern så man frös naveln av sig.

Poserande framför Halmstad flygklubbs Piper Pa-28 eller även kallad Super Cub. Erhölls från armén, där de gått som artilleriobservationsplan och som senare tilldelades flygklubbarna att användas som bogserkärror för segelplan.

Motor 4 cylindrar 150 hp. Steg till 400 m på 5 minuter med en segelkärra hängande efter. Om man efter urkopppling dök för fort utan att ha 1800 varv på motorn krackelerade cylinderfoderna på grund av för hastig avkylning med dyrbara reparationer som påföljd.

Kolla staget som sitter framför kabinens frontruta. Det är en wiresax, som ska skära av eventuella telefon- eller elledningar om man flög på de. Artillerikärror flög ju extremt lågt under arbete. Samma wiresax användes ofta på Piper Pawnee sprutkärran. Där satt wiresaxar på flera ställen i regel, just för att rädda flygplanet vid en kollision med en ledning av något slag.

Reklamen för Lion öl, verklig nostalgi.

Skala SM 1981 på Höka. Det var då det….

Mannen med nummervästen på sig: Tjålle Elofsson Tibro.

De tre som står till höger i bild är från vänster, P-O Malis, Jösse och Claus Andersen. Han som står till vänster om tältet med det blonda håret är troligtvis Mikael Karlsson som ju nu flyger uppvisningar med sin Bleriot 10, Focker Dreidecker och Tummelisan.

Finns det någon annan som har Hökabilder från förr, fotograferar jag gärna av de.

mats

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.