Kategorier
Flyghistoria

SOLDRIVET PLAN

 

 

 

Flygplanet Solar Impulse

 

har jag skrivit om tidigare och det  har visserligen varit i luften tidigare, men flög då endast en meter ovanför marken på en startbana i närheten av Zürich. På onsdagen var det dags för den officiella jungfruturen för prototypen, med take-off från flygplatsen Payerne.Som mest låg planet på 1200 meters höjd under den 87 minuter långa flygningen, som rapporteras ha gått bra. Vädret var enligt nyhetsbyrån AP soligt och vindstilla – klara fördelar för ett så lätt plan.

 

 

 

– Trots planets väldiga storlek och fjädervikt matchar kontrollbarheten våra förväntningar, sa testpiloten Markus Scherdel.

 Vägen till premiärturen har varit lång och dyr, närmare bestämt sju år av forskning och förberedelser med en budget på 70 miljoner euro

Planet har 12 000 solceller inbyggda i det breda vingspannet och är byggt i kolfibermaterial. Det bärs fram av fyra elmotorer som går på solkraft och ska kunna flyga även nattetid genom att samla energi i batterier.  Genomsnittshastigheten när Solar Impulse är uppe i sin maxkapacitet kommer att ligga på 70 kilometer i timmen och planet ska kunna nå en höjd på 8500 meter. Det finns planer på att genomföra en jordenruntflygning med planet år 2012.

 

Länk: http://www.solarimpulse.com/index.php

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.