Kategorier
Flyghistoria Nostalgoteket Old Timer flyg

FÖRR I TIDEN VAR HIMMELN ALLTID BLÅ…..FÖR DET MESTA

MED PLYWOOD, FURUTRÄ, LINNEDUK, CELLULOSA-

OCH SPÄNNLACK GICK DET MESTA FÖRR I TIDEN

Redan för 70 år sen kunde man bygga högpresterande segelkärror. Detta trots att man inte hade hitechmaterial att bygga av.

Ingen kevlar ingen kolfiber, ingen CAD, inga numeriskt styrda verktygsmaskiner.

Men man var hängivna sina ideér och ville föra sina projekt till fullbordan.

Materialet man byggde i då var ju plywood, linneduk, stålrör, cellulosalack och spännlack.

Trots detta, lyckades man redan på 30-talet nå glidtal på över 1:40 med Fafnir.

Detta var ju den sanna pionjärtiden och de som var med här som konstruktörer, de förde flygningen framåt med stormsteg, tack vare deras experimentlusta och förmåga att sätta sakerna i sitt sammanhang.

Vad som i Tyskland också påverkade det tempot man hade i utvecklingen av segelplan, var ju att det politiska systemet uppmuntrade konstruktörer med pengaanslag och tillgång till vindtunnlar och flygfält.

Dessa konstruktörers pionjärarbete har haft avgörande inflytande på flygning ända fram i våra dagar.

Se på B2 i USA.

Jag hittade lite bilder från forntiden, som beskriver hur planen såg ut då.

Här står Tysklands då mest kända provflygare framför sin Sperber junior i Sydamerika på 30-talet. Sperber betyder sparvhök.

Hanna Reitsch, som damen hette var en utomordentlig duktig flygare och provflög militära plan ända tills krigsslutet.

Hon var den som flög Focke Aegelishelikoptern i Sportpalast i Berlin 1937 tror jag det var. Hon var alltså en pionjär inom inomhusflyget.

Denna segelkärra hon står framför byggdes speciellt för henne och det var en förminskad version av originalsperbern. Inom segelflygtävlingarna tillhörde hon världseliten.

Länk till en film som visar några av planen Hanna flög:

http://www.liveleak.com/view?i=691_1233857967

Utvecklingen av segelplan på 30-talet tog sig många vägar. En av vägarna ledde till havs. Dennna Seeadler hade trots sitt utseende bra prestanda med ett glidtal på 1:30 +. Planet bogserades av en snabb notorbåt upp i luften eller vinschades upp med hjälp av en vinsch som stod på lämplig plats.

Här ovan en treplansskiss av Seeadler.

Bröderna Walther och Reimar Horten konstruerade flygande vingar med stor framgång. man samarbetade med professor Lippisch som ju också var en föregångsman inom flygande vingekonceptet.

Länk om Horten:

http://en.wikipedia.org/wiki/Horten_brothers

Kurt Lennå en av Hökaklubbens föregångsmän och förebild för många modellflygare, konstruerade i slutet av 70-talet en hangmodell, som såg ut som ovanstående grovt jämfört.

Hans modell hade en spännvidd på ca 150 cm och var formad som en skära. I roten vid kroppen var kordan sett från ovan ca 14 cm för att sen efter hand smala av mot spetsen till noll i stort sett.

Modellen såg ut, som något man ritat med en passare. Många kommenterade, att den kommer inte att flyga eftersom förståsigpåarna påstod att: “Den kan inte flyga med de spetsiga vingarna”.

Nähä, sa Kurt, la modellen på marken, tog en linjal och mätte kordan vid roten, flyttade sen linjalen parallellt med kroppen ut till spetsen. Då visade det sig naturligtvis, att kordan i spetsen var nästan lika stor där som vid roten.

Varför ? Rita en halvcirkel och komplettera denna, så den blir som ovanstående plan med en krökt bakkant. Mät sen som Kurt gjorde, så förstår ni.

Kurts modell flög, men inte speciellt bra då den var instabil i girplanet. Han hade ju inga fenor eller andra aerodynamiska anordningar, som stabiliserade modellen. Hade han satt på det, hade nog modellen flugit bättre.

Men Kurt höll på sina principer och det han trodde på.

Denna segelkärra kallades Horten 6 och hade mycket bra prestanda, vilket man nästan kan se. Glidtalet låg runt 1:40 vilket var mycket högt för sin tid.

Just det, den ser ut som en amerikansk stealthbombare, B2, fastän årtalet är 1936. >Varifrån fick amerikanarna sina uppslag om flygande vingar tror ni ?

En något tidigare version av en Horten, med något mindre sidoförhållande på vingen.

En hitech maskin 1937. En D-30 som hade 30 m spännvidd.

Ytterdelarna på vingarna kunde fällas upp eller ner, beroende på vilket som var bäst under de olika förhållandena.

En konstruktion som ser modern ut. Problemet var, att vingarna inte kunde byggas starka nog, för man hade ju ingen kevlar eller kolfiber, så balken byggdes av dural, som ju alla vet är härdat aluminium.

Dur = durable, al = aluminium.

Man byggde bara en, så vitt jag vet och den flög man vingarna av över Leipzig, tror jag det var.

Denna kärra heter Cirrus och är ett derivat av föregående. Kroppsbommen skiktlimmad plywood som är rullad.

En Austria som är ett resultat av innovativ konstruktion. Jag har beskrivit hur man byggde en modell i skala 1:2 av denna tidigare på min blogg.

Ser ut som en futuristisk fågel sammanblandad med ett bombplan från WWII.

Den har lite drag över sig runt cockpit, som påminner om Paul MacCreadys konstruktion, Gossamer Albatross, som ju var det första flygplan drivet av människokraft, som flög över Engelska Kanalen.

Länk:

http://www.museumofflight.org/gossamer-albatross-30th-anniversary

Det kommer mera sen

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.