Kategorier
RC-Utrustning

NY RADIO – NY HÅLLARE

 

Daniel Johanssons laserskurna ok till radion.

 

Jag har de sista 10 åren kört med en låda på magen, vad gäller sändaren. Alltså en kolfiberpult där en stadig Graupner Mc-24 Gold Edition har legat. En sådan radio med NIMh-ackar väger en del. Jag kör inte med LiPo i sändaren, för de har en viss förmåga att ge upp andan väldigt snabbt,  när de är slut. Den tunga sorten dör långsamt, så man hinner improvisera ner sig.

Jag har skaffat en ny JR-radio och den är modell piggsvin. Alltså ganska liten med mycket knappar. Den är ju avsedd att ha i en rem runt halsen och det väl ok, men med de korta antenner man har på 2.4 gHz,  så kommer lådan inte att balansera, utan den reser sig upp och enligt lagen om allts djevflighet, så i 9 fall av 10 kommer trotteln att gå till full gas då.

Har man remmen runt nacken och man står på ett hang i 3 timmar,  kommer det att  kännas obekvämt. Jag visste att Daniel tillverkat ok just för JR och fick ett av honom. Oket är laserskuret i aluminium/dural,  tror jag och försett med nödvändiga hål.

Oket passar exakt i botten på radion. Oket fäster man med 4 skruvar genom botten på radiolådan. Man får skruva isär radion,  efter man märkt ut var hålen ska sitta, så man kan borra hålen. Jag beslöt mig för att använda 4 x M2 skruvar och muttrar.

Borra försiktigt och jag körde med en bra skruvdragare,  som man ju lätt reglerar farten med. Det visade sig,  att ytterskruvarna kom att sitta nära en förstärkning i lådan och där fick jag värma med lödkolven,  så skruvskallen fick plats.

De andra två skruvarna sitter på mellanbalken och där får man palla med en distans för att täcka mellanrummet. Jag använde en M 3 mutter, den passade perfekt.

Skruvarna stack jag inifrån radion och ut. Jag låste skruvarna med lite tvåkomponentslim,  så de skulle vara fixerade, när jag ska dra muttern på utsidan.

Efter att skruvarna fixerats,  satte jag på oket   på skruvarna. Monterade en planbricka och satte på muttrarna, som drogs lagom hårt. Muttrarna fixerade jag med en liten droppe CA.  När allt var fast,  klippte jag av skruvarna,  som stack utanför muttrarna och filade skruven i plan med muttern.

För jag skulle få balans i radion, krökte jag oket in mot radion. Eftersom jag beställt ny sele,  får jag justera byglarna,  när allt är monterat på rätt sätt.

Jag har sett,  när Stefan Blomgren och Daniel använt sina ok och varit imponerad av funktionen. Enkelt, snyggt och lätt.¨

Om ni är intresserade av oket,  kan ni beställa hos Daniel via hans hemsida :

http://danieljohanson.se/

Eller maila till honom: info (at)flygfotografen.se

Så här ser det ut på en JR:

                                                                           Enkelt, fastsatt med 4 skruv.

                                                                                     Här syns muttrarna på utsidan

                                                             I och med materialet är formbart till viss grad, kan man kröka till det så det passar.

                                                                         Här syns fästpunkterna för remtyget. man kan lösa det på olika sätt, men det ska vara enkelt att

                                                                        koppla bort. Kopplar man bort ena sidan kommer radion att svänga runt och vara ur vägen rakt

                                                                        fram om man vill meka kärran.

 

 

mats

2 svar på ”NY RADIO – NY HÅLLARE”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.