Kategorier
Nostalgoteket

INGE AHLÍNS PLAN

 

 

 

Ur Inge Ahlins rika modellflygarliv

 

 

Ur Inges omfångsrika samlingar kommer här ytterligare 4 modeller av varierande sort. Det blir ju mest friflyg eftersom det var så allting började. Oldtimerfriflyget har fått en renässans de sista åren med ständigt stigande siffror av aktiva flygare. Vill ni läsa om OldTimerflyg kan ni kolla deras hemsida:

http://www.smos.info/

 

Här är bilderna och det är att lägga märke till att jag klippt ut de från en redan ganska grovt upplöst bild, varför kvaliteten inte är super. Men det viktiga är att man förstår budskapet.

Avsikten med min presentation är att ge dagens modellflygare en känsla för hur det var för 50 år sedan att vara modellflygare.

 

Undrar vad modellen hette ? Snygg hatt på modellflygaren till vänster.

Nu vet jag vad modellen heter!

Inge ringde till mig och berättade att namnet var CON 2. Planet konstruerades och byggdes över en lördag-söndag av han själv och en flygkompis vars namn är Thore och som syns på bilden  försedd med hatt.

Modellen hade en spännvidd på 160 cm. Kroppen uppbyggd av 2 styck 5 x 15 balsa och 2 5 x 5 balsalister. Kordan på vingens mittdel 18.5 cm.

En rolig detalj som Inge berättade var att nosen, som var ganska lång och ihålig fylldes med smält bly för tyngdpunktens skull. För att sen få tyngdpunkten exakt sågade man av bitar av nosen med ett bågfilsblad  tills det stämde !

Inge berättar att han har fortfarande ritningarna till modellen kvar och dessa utgöres av två A4 ark. Inge planerar att bygga modellen på nytt nu. 

Två Tranor bidar sin tid i vårsolen, när den sista snön smälter mot husväggen.

 

En S-Intkärra vilket var en särskild tävlingsklass för friflygande segelmodeller.

Här har vi en stolt Inge, när han gått igenom radiostyrningskursen på Ålleberg. Kolla radion. En ED från forntiden, men som då var hitech och mycket dyr.

 

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.