Kategorier
Okategoriserade

REPARATIONEN AV MIN FOTOKÄRRA

 

 

…………..går långsamt framåt. Ibland är det ju så att man inte har lust, men jag tog ett tag i går. Kroppen blev klar och blev spacklad , slipad och klarlackad 2 gånger. Sen fick den ett lager grundfärg och ett lager röd färg, så nu är den i princip färdig.

 

IMG_0009

Jag sprutar med akryllack. Det torkar fort och täcker bra.

IMG_0011

Modellen är ju gammal och ärrig, men det spelar ingen roll för den har för mina ändamål bra flygegenskaper.

  

IMG_0008

Vingen hade en rejäl skada i framkanten, men det är lätt att laga. Bort med det som är sönder och laska in nya bitar.

Ibland kan det var problem att fästa ihop balsaflak som ligger kant i kant på en vingen, särskilt om det är mellan spryglarna, så man inte har nåt att fästa i. Det är enkelt avklarat. Lägg en bit balsaflak under skarvstället, så du kan fästa det under den biten som sitter där med CA. Då får du ett anhåll när du lägger dit den stora biten balsa och det sitter bra.

 

IMG_0005

Vinge efter inläggning nya bitar, men innan spackling och klädsel.

Nu funderar jag om jag ska göra tvärtom vad gäller kamerplaceringen. Det vill säga, jag sätter tillbaka motorn i nosen som förut. Kameran däremot sätter jag på en pod ovanpå kroppen i tyngdpunkten och riktar den framåt nedåt, så att propellern inte kommer i sökaren. Det lutar åt denna lösningen. Enklast.

Till slut blev kroppen och vingarna färdiga. Jag erkänner att planet är ingen estetisk upplevelse på svindlande höjder, men eftersom jag sätter funktion före form, så blev det så här.

Om betraktaren tycker nosen är grotesk och ser ut som omvirad tumme, så har han rätt. I nosen har jag satt energiupptagande material för att förskona kamerna vid en eventuell ny smäll. Efter jag provflugit, ska jag snygga till det och bygga in det mjuka materialet i en låda av 2 mm balsa.

Hursom helst, tyngdpunkten ligger där den ska vara, så allt är klart för provflygning. Så när som på en sak: Jag har ingen sändare just nu. Ivägskickad på rep och nyprogrammering hos Baltechno i Göteborg. Men jag är lovad den i början av denna veckan, så jag får bida min tid.

Här några bilder:

IMG_0130

Poden med motorn har jag placerat så långt fram som möjligt. Motorns centrallinje är riktad för att kompensera för dess vilja att dra ner nosen vid motorkörning.

 

IMG_0127

Motorpoden enkelt fäst med några gummiband, vilket innebär att vid en smäll blir inget i kroppen sönderrivet,  som det kan bli , om den vore skruvad fast.

 

IMG_0120

Här sitter LiPoacken (4.2 Ah).

Fixerad med kardborreband på undersidan och en furulist på ovansidan. Dessutom kommer vingen att fixera den. Ovanpå batteriet kommer att ligga en bit diskunderlägg som mellanlägg mellan vinge och acke.

 

IMG_0113

Här ser ni hur motorpoden är fäst. Enkelt, inga konstigheter. Strömkablarna går genom ett hål i kroppen till reglaget som ligger öppet bland annat för kylningens skull och lättillgänglighet vid service.

 

IMG_0110

Kamerans placering är uppenbar. Den sitter skruvad på en glasfiberplatta som i sin tur är skruvad i huven på modellen, som i sin tur är fixerad i kroppen med M3 skruv.

Kamerans placering är nog den bästa,  man kan ha på en modell vid normal fotografering. Så här är det lätt att sikta och man slipper, som vid fotografering i 90 graders vinkel, ta med planets rörelse,  när man beräknar kamerainställningen. Man får skarpast och bäst bilder så här.

I och med motorn sitter på en pod,  som är isolerad mot kroppen med elastiskt gummi, torde vibrationerna från drivlinan inte vara problem. Till yttermera visso, tack vare elmotorn, går den ju att stänga av, när man ställer högre krav på bildkvaliteten.

Rapport kommer hur det gick vid provfotografering och provflygning.

 

 

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.