Kategorier
Skärmflygeri

BORTA MED VINDEN….

 

blir man ibland,

  

  

när man flyger skärm på Hovs Hallar och det blåser mycket. En skärm glider ju inte så fort framåt, ca 40-50 km/timmen och det betyder att om det blåser 10-12 meter riskerar man att backa, vilket är ett farligt läge. Kommer du bakom kanten är det stor risk du hamnar i en rotor och kommer i ett okontrollbart läge.

Därför är det en god regel att landa innan vinden ökat för mycket.

Likaså om man ska starta i hård vind, kan det vara svårt för den mindre erfarne att starta själv. Då har man en medhjälpare som ankrar en vid starten. Detta för att förhindra att du helt enkelt ska blåsa bort…… Ankarmannen håller dig tills du stabiliserat skärmen efter uppdraget och vänt dig om i flygriktningen.

Här bilder från Hovs Hallar förra veckan när det blåste.

  

Här ska jag starta och är på väg att dra upp skärmen. Tänk er själv 26 kvadratmeter segel och 11 m/sek vind……..Klart att man behöver ett ankare som heter duga. Nu hette inte mitt ankare Duga utan Piggelin, men det gick bra i alla fall.

 

Stefan även kallad Kartis på väg ner mellan våra bilar.

Landningsförsök som sagt när det blåser. I bakgrunden den beryktade gärdsgården som krävt sina offer bland linor och revben. Piggis beredd att ingripa. Allt löste sig dock.

mats

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.