Kategorier
Väder och vind

LAGEN OM DET MESTAS DJEVFLIGHET

 

får man ju då och då bekräftad.

 

Till exempel hade jag på min balkong ett vinande och knirrande ljud,  när det blåste mer än 3.2 m/sekund…….. Jag försökte naturligtvis lokalisera det, men det var svårt. Ljudet tycktes komma från hela balkongen.

Slutligen förstod jag,  det kom från mitt maströr,  där sensorerna för min väderstation sitter.

Vilda spekulationer om aerodynamiska konstigheter runt maströret utlöste mer eller mindre kloka åtgärder från mig. Jag tejpade alla rörskarvar, fäste sensorkablarna ordentligt, tejpade springor och sprayade rengöringsspray på vindturbinen. Upp med röret och kollade. Det skrek ännu värre….

Efter att ha hört gnället en hel natt, rann sinnet på mig i dag kl 0700 och skräpet åkte ner. Eftersom jag för en tid sen hade ner sensorerna för vindriktning och hastighet för ombyggnad,  så de skulle uppdatera korrektare, så kollade jag funktionen.

Det visade sig,  att när jag blåste igång turbinen, skrek den,  som om man vred nacken av en katt bildlikt talat. Fundering och jag insåg   jag monterat turbinen ett halvt varv fel…….den ser ju likadan ut från båda hållen exakt….

Men, men, på turbinen finns en ansats och lagring som ska ta upp det axiella spelet och trycket. Som jag hade monterat turbinen på windvanen satt det bakfram vilket medförde att turbinen “skavde”.

Så det var till att vända det om igen.

Nu är det tyst.

Men att ett plasthjul som väger kanske 3 gram kan orsaka så mycket gny och gnäll trodde inte jag.

Liten orsak-Stor verkan.

Ser ni den lilla turbinen med sin Naca-kåpa undertill ? Det var problemet. Gnället gick från turbinen via fästet in i maströret och ner i balkongens betong och sen vidare i betongbjälklaget i huset till glädje för de andra tre bostadsrättsinnehavarana……..

Kanske detta jag skrev kan hjälpa andra med samma problem…?

Såedemede

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.