Kategorier
Hangflyg modell

HANGFLYGSÄSONGEN 2009, TILLBAKABLICK

En sak var inte med oss under 2009: Vindhastigheten och vindriktningen.

För att flyga på hushanget Hovs Hallar krävs ju vind från Västnordväst till Nordnordost. Denna riktning var  på “Den gamla goda ” tiden allmän under vår och höst. Så icke i år. Till och med sjöbrisen, som förra året möjliggjorde framför allt skärmflyg på HH dag ut och dag in lyste med sin frånvaro.

Varför? Bra fråga.

Men icke desto mindre, har jag och andra modellhangflygare kört ner till HH ganska många gånger i år och fått i alla fall några riktigt fina flygdagar.

Vad är en fin flygdag för mig?

Jo, det kan vara en dag med 1-2 m/sek rakt på på det höga hanget, när man kan flyga med en lätt modell exempelvis en Blue Phoenix eller en stor och lätt termikseglare. Har jag med min 3 m Ava, brukar jag vid dessa tillfällen montera en video eller stillbildskamera på modellen för att få lite film eller pics.

De som har varit med på Hovs Hallar  vet, vad begreppet “Glida fram på hanget” innebär. Att låta modellen sakta flyta fram i lite men stabilt lyft i absolut turbulensfri luft. Det är en estetisk upplevelse och ger begreppet “Modellflyg” en substantiell innebörd. Det är vid dessa tillfällen jag upplever en samhörighet med flygningen och naturen.

Det andra exemplet med fina flygdagar är när det blåser 5 m/sek och uppåt. Du kanske undrar, i hur hård vind man kan flyga på HH? Svårt att säga, det beror på din modell. Men generellt vill jag säga, att mer än 15 m/sek, då är det inte behagligt att flyga. Med denna starka vind bildas mycket starka rotorer på och bakom kanten, vilket gör en kontrollerbar landning mycket vansklig.

 Problemet vid landningen är, att ytorna vi landar på är små.

Således måste man bedömma ner sig väldigt exakt. Kommer du för högt och försöker trycka ner din modell för att bli av med höjd, resulterar detta i på en högvärdig modell att farten ökar kraftigt och då har du nästa problem.

Om du försöker göra S-svängar på baslinjen och finalen riskerar du, att turbulensen tar befälet över din modell och slänger den som ett gammalt konsumkvitto i vinden.

Hur många gånger har jag inte lagat knäckta vingspetsar, avslagna kroppar, just för att modellen i ett ovan beskrivet läge landat på vingen och sen hjulat runt bland stenarna.

IMG_0158

Min Arrow i en vänstersväng med bra speed!

 

Min favorit på hang är min Arrow, som egentligen heter Freddy, men som döptes om av Staufenbiel i Tyskland. Den görs av Valenta i Tjeckien och du hittar den här:

http://www.valentamodel.cz/index-aj.htm

Gå till:

Models for sport and amusement.   Välj “Fredy” till vänster. Fredy är Arrow. Den finns både med V-stabbe och T-stabbe.

De är snabba med leveranser och har mång attraktiva modeller både för tävling och söndagsflygning.

Men blåser det låt oss säga 4-7 m/sek, då är det superbt på HH. Lyftet är mycket starkt och du kan med en modell som har kapaciteten flyga snabbt.

Med min Arrow glider jag lätt i ett sånt läge med 150 km/timman utan att förlora höjd. Vill jag busa ,klättrar jag till 250 m till höger och trycker förbi mig, för att tjusas av farten och profilljudet från modellen. Härlig upplevelse!

När man gör en sådan tryckning ska man inte göra den för nära kanten, för risken är att du flyger in i kantrotorn och då är det, som en häst sparkar till din modell!

Du kan också flyga aerobatik med din modell under dessa förhållanden. Loopingar som vid utgången gör att du befinner dig högre än vid ingången, oändligt långa rollar och rollande cirklar är en enkel match.

Ha r du aldrig varit vid Hovs Hallar ställer jag gärna upp och guidar och hjälper till. Som jag sagt fler gånger innan, kan du flyga med nästan vad som helst. Zagi med eller utan motor, Blue Phoenix, elseglare eller vad du har.

Har  du inget kan du få låna av mig. Jag vågar nästan lova att du fastnar på hangflygning!

Här nere några bilder när vi, entusiasterna, var där sist. Vinden blåste med ca 10-12 m/sek, vilket vi tyckte var i mesta laget, men skit samma, flög gjorde vi, så vi blev nöjda!

Enda modellskadan var min Arrow, som fick en skada på stabbens infästning, vilken dock kurerades hemma ned Honkong-CA.

 

IMG_0100-1

Blommans Arrow flyger förbi den sneda horisonten. (Den var sned just i dag)……

IMG_0043

Blomman funderar och ser pillemarisk ut.

 

IMG_0155

Ännu en Arrow i luften

IMG_0080-1

Ni ser det blåste bra. Revad stor och liten genua. Men god gång.

IMG_0086

Björn Ekström, en pigg pensionär från Hyltebruk, som flyger små lätta och enkla plan med tanke på att kunna varsomhelst utan att vara beroende av stora fält.

 

IMG_0046

Daniel och hans Blaster hämtar andan

IMG_0105

Blomman mutar en kviga. Blomman till höger.

 

mats

 

Ett svar på ”HANGFLYGSÄSONGEN 2009, TILLBAKABLICK”

Mycket trevligt inlägg, HH är verkligen en favorit! Cyklade förbi för någon helg sedan och såg då en Glada och en spelflygande Korp som flög hang på Östsidan av HH, blev flygsjuk direkt! Har sällan något viktigt för mej, ring när det är något på G. Så tvingar jag Blomman o Farsan att hänga på! Mvh Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.