Kategorier
Nostalgoteket

FRÅN 1980-TALET

 

Här är några bilder från 1980-talets början, då Hökaklubben arrangerade två SM i skalaflyg.

Skalaflyg har ju aldrig dragit jättestora mängder tävlande, på grund av det faktum, att ska man bygga en skalamodell som kan hävda sig i en tävling, måste man lägga otroligt mycket tid på research, bygge och inflygning.

Jag tycker inte, om man läser resultatlistorna, att fler tävlande finns idag. Överhuvudtaget är tävlingsverksamheten inom SMFF mikroskopisk i sin andel av det totala flygandet. Sen är det ju en prioriteringsfråga var förbundets resurser ska satsas på.

Man brukar ju säga att utan topp ingen bredd. Det tror jag inte ett dugg på ,när det gäller smala intressen som modellflyg.

 

 

 

IMG_0355

Deltagarna i Skala-SM 1981 uppställda för den obligatoriska deltagarbilden.

De man känner igen: Längst upp till vänster Mikael Carlsson, som nu flyger sin Bleriot, eller Dreidecker och är välkänd för Europas flyguppvisningspublik. Han såg vi sist på Göteborg Air Show, då han flög både Blerioten och sin Focker Dreidecker på ett mycket imponerande sätt. Det syns han varit modellflygare!

Andra i översta raden Kurt Lennå och Kjell-Åke Elofsson från Tibro. Längre till höger Pär Lundqvist.

 

 

IMG_0353

Första SM-tävlingen såg Mikael Karlssson som segrare med Tjålle på andra plats.

 

IMG_0318

Krister Karlsson från Eldsberga rattar sin segelmodell. Han arbetade som telereparatör och är nu såvitt jag vet, pensionerad sen ett par år. Han har lagt av att flyga.

 

 

IMG_0313

En flygdag på Kärleken ? med segelmodeller. Där är det ett bra ställe att flyga segel på grund av att man är något förskonad från  sjöbrisen, som nästan alltid omöjliggör termikflyg hos oss efter kl 1200 på dagen. Här är termik pålitligare.

Delatagare här från vänster är, tror jag:

En av Lennart Olssons söner, Krister Karlsson, Bengt-Olof Jönsson, Arne Olveng, Arne Brorsson, den andre av Lennart Olssons söner och längst till höger Lennart Olsson själv. Lennart gick bort i slutet av 90-talet. Ingen av ovanstående är nu medlem i Hökaklubben eller modellflyger.

 

 

IMG_0312

Jag tror denna bilden är från en skalatävling på mitten av 80-talet, men jag är inte säker. Vad jag är säker på, är att det är Sven Cronwall i kepsen till vänster.

 

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.