Kategorier
Okategoriserade

ATT FOTOGRAFERA

 

 

 

ÄR DET SVÅRT ELLER ?

 

 

Dagens digitala teknik har ju inneburit en revolution, när det gäller den enskildes möjligheter att åstadkomma bra bilder.

Man behöver inte köpa systemkameror för 50000 spänn,  utan man kan få till hyfsade bilder med en kamera för en tusenlapp. 

Sen hänger ju det mesta på motivuppfattningen.

Min filosofi är att använda min kamera,  som impressionisterna målade under slutet av 1800-talet. Alltså jag vill fånga en känsla,  som skickas vidare till betraktaren.

För vad det handlar om,  när det gäller bilder,  är ju att starta betraktarens fantasi, när han ser bilden. Alltså skapa en känsla eller illusion.

Jag ser hellre på en suddig bild,  som uttrycker en känsla, alltså en bild som fångar ögonblicket än en bild på en stork,  som står på en åker rätt upp och ner.

I mina ögon finns det inget mer dött än en bild på en stork,  eller vad det nu är, tagen med häftigt tele, photoshoppat in absurdum, stående på en åker. Fullständigt meningslöst. Hade varit bättre att ta en uppstoppad fågel och fotograferat den och sluppit allt besvär.

För min del,  använder jag min kamera som anteckningsbok,  över vad som händer. Det är ju bara att trycka av, till skillnad från förr, när man hade pappersfilm, då man var tvungen att tänka efter vid varje bild, just med tanke på det begränsade antalet bilder.

Att photoshoppa bilder för de ska bli “konstnärliga”…nä, det är inget för mig. Ändra ljus och kontrast, beskära är ok för mig. Men inget mer.

Om jag ger mig ut för att plåta något speciellt, något som jag ställer vissa krav på, då använder jag ett enkelt stativ från NetOnNet. Kostade 100 spänn. Har jag inget stativ använder jag stöd. Därför då kan du köra med längre exponeringstider och få större skärpedjup.

Att fotografera svartvitt är en annan del av fotografering,  jag tycker om.

En svartvit bild är direktare och man kan använda kontraster att uppnå vissa syften med bilden. Det är ju enkelt att göra om en färgbild till svartvitt i ett bildbehandlingsprogram.

Picasa från Google är ett  i sin genre ett bra program, som är lätt att använda.

Så plåta på och fånga ögonblicket. Inte så roligt att se på i dag, men i morgon!

Ta inga skyltdockebilder !!! Ta bilden oväntat !!!

 

(Fast ibland hemfaller jag till skyltdockebilder  också)…

 

mats

Liten film om fåglar ochhangflyg:

http://www.liveleak.com/view?i=b15_1271300789

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.