Kategorier
Okategoriserade

OBERSTDORF I ALLGÄU

 

 Hur ser det ut ?

 

Tja, det ser väl ut som på andra ställen i alperna.

 

Det är höga toppar och dalar. Platsen där vi var heter Oberstdorf, känd för sin backhoppningstävling och sin nya skidstadion.

Ligger på ca 900 m höjd och är normalt snösäkert. Att bo i Oberstdorf som turist är enkelt, då man hittar hotell och Gästehaus överallt. Ska man bo en längre tid så boka via internet på :

http://www.oberstdorf.de/en/

Enkelrum i Gästehaus under lågsäsong ca 350 kr inkl frukost.Du får ett mycket vänligt bemötande. Livet i området går avsevärt saktare än i myrstacken hos oss. Du hittar inga Maxi och andra stora inköpscentra,  utan här går man till bagaren, slaktaren osv som finns i kvarteret. Allt är här mycket småskaligare.

Man är inte bunden av en massa måsten. Skillnaden är uppenbar,  för alla som har ögon. Det vi märkte var att vi såg inga,  som nånsin glodde på tv. Vi såg inga som febrilt gick och knappade sms på sina mobiltelefoner på gatorna. Bredband, tja  sa man, kommer det så kommer det. Sund inställning.

Det man som turist ser, är hur gediget allt är byggt,  när det gäller hus och fastigheter. Inget fusk här inte, utan det byggs i traditionell stil.

Avståndet Oberstdorf-Halmstad på min mätare när vi kom hem var 1500 km. Vi körde från Oberstdorf kl 0730 och klev över tröskeln i Halmstad 2300. Detta inkluderade ett par pauser och en färja.

Vad allt kostade ? Resa, bostad, mat, biljetter till kabinbana och annat för två personer under 7 dagar ca 12000 kr.

Att gå ut på bykrogen för att äta middag kostar per person inklusive vin eller öl ca 150-200 kr/person. Då får du mat av hög kvalitet.

Vi köpte även med oss lite mat hem och åt på hotellet, när vi inte ville gå ut.

Här kommer några turistbilder:

 

 

Detta är ett typiskt Gästehaus i trakten av Oberstdorf. Orten vi bodde i heter Schöllang och ligger 5 minuter från centralorten.

Överallt hittar du restauranter med vanlig matsedel och i regel alltid med traditionellt bayerskt kök. Där vi bodde fanns det både ferievåningar och vanliga rum. Mycket hög kvalitet på boendet. Vi rekommenderar detta stället varmt.

Ni kan kolla på deras hemsida:

 http://www.gaestehaus-alpenblick.com/dokumente/index.html

Vy från där vi bodde in mot byn. Kyrkklockan slog varje kvart och angav också vilken timma det var. Kyrkokupolen är typisk för Bayern.

Man har i Allgäu mycket kor av en speciell ras, som heter naturligt nog Alpkor.

 När de går och betar på de branta sluttningarna,  trampar de upp platåer. Annars kan man ju tycka att alpkor borde ha kortare ben på ena sidan för att kunna stå upprätt alltid……

Detta är strömfåran i Breitachklam, som enkelt uttryckt betyder Bred bäcken som är hopklämd.

Den har skurit ner i kritmaterialet så det ser ut som Coloradofloden i USA.

Där stenar har legat och dessa av strömmen har bragts i rotation har grytor uppstått.

Denna bild visar i någon mån hur djupt ner bäcken skurit.

På ett ställe hade kanterna rasat ner och 50000 ton massor täppte bäcken 1993. Det dröjde 6 månader innan allt uppdämt vatten tryckte bort raset och 500000 ton vatten grus och sten forsade ner. Denna våg förstörde all turistisk logistik i Breitachklam, men det är nu uppbyggt igen.

Att gå igenom hela vägen tar minst 4 timmar och är jobbigt då det är stora höjdskillnader. Vi gick den lilla turen ca 2.5 timmar och det ska jag säga var jobbigt även det. men det var värt det, för det var en skönhets och naturupplevelse.

Byn Fischen, som ligger på andra sidan dalen från vårt boende.

En morgon när man slår upp de ljusblå så hade det kommit rejält med snö på topparna. Snögränsen ligger här på ca 1300 m.

Detta är en vanlig syn i Allgäu varje dag.

På morgonen ska korna ut och på kvällen ska de hem.

 Här ligger inte gårdarna spridda utan gårdarna ligger samlade i en by, så bli inte förvånade om ni möter kreatur på vägen.

Mannens klädedräkt är allmän här, så det är snarare regel än undantag, att man är klädd traditionellt.

Bilden är från  en av Die Deutschen Alpenstrassen, som är speciella vägar med högt naturvärde. Denna vägen går till Oberjoch från Sonthofen, som ligger ca 20 km från Oberstdorf.

Ja, så här ser det ut. Som Sound of Music……..

En av topparna vid Oberjochvägen. Vackert.

En liten vy över Oberstdorf tagen på vägen till Kleinwalsertal.  Ni ser den nya skidstadion med sina två hoppbackar. Det finns ännu en hoppbacke som heter Skiflugchanse där man hoppar väldigt långt. Den ligger just utanför Oberstdorf och jag kan inte för min själ förstå att man vågar hoppa ut från en sån backe.

På väg upp i kabinbanan till WalmendingerHorn 2000 m + över havet. Där var 4 meter snö…….

En landningsplats för skärmflygare. Det fanns skärmflygställen överallt. Måste vara ett eldorado och vara skärmflygare här.

Avskedbilden förställer en av urinvånarna. Den typiska alpkon. Alla kor minutiöst välvårdade och alla kor försedda med en malmklocka runt halsen. Tänk er 50 kor som går och betar. Varje ko har en klocka som pinglar. Hur tror ni det låter i dalen?

Mats

Ett svar på ”OBERSTDORF I ALLGÄU”

Kanon bilder Mäster!
Jo angående “koskälla”, jag har “Ring” i öronen (ljud vad trodde ni!?) vad kan man tänka sej att alpkon har?
Rolf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.