Kategorier
Flyghistoria

ORNITOKOPTER

 

Har flugit med mänsklig kraft för första gången.

 

Det hävdar i alla fall den grupp vid ett kanadensiskt universitet, som konstruerat,  byggt och flugit sin ornitokopterkonstruktion.

En ornitokopter är en flygmaskin,  där lyft- och framdrivingskraft genereras av vingarnas flappande, som på en fågel. Denna konstruktionen väger bara 42 kg. Då ska vi betänka,  att spännvidden är mer än 30 meter.

Vid flygförsöket drogs planet, som ju egentligen ser ut som ett högvärdigt segelplan, upp på ett par meters höjd,  innan piloten kopplade loss och började trampa allt vad tramporna och benen kunde gå. Efter urkoppling flög maskinen 145 meter med flappande vingar.

Fast jag är inte helt övertygad om konceptets förträfflighet. Med den konfiguration planet har,  bör det ha mycket högt glidtal. Alltså i stort sett som ett högvärdigt modernt segelplan. Ser jag på filmen,  tycker jag att ornitokoptern med flaxande vingar konstant sjunker.

Jag tror,  att hade piloten låtit bli att flaxa med vingarna,  hade det glidit längre. Kolla filmen får ni se.

Efter flygningen visade det sig,  att planet uppvisade skador på grund av dess bräckliga konstruktion och de ansvariga beslöt,  att bevara det i nuvarande skick,  som varande det första av människor drivna planet enligt ornitokopterprincipen.

Bilder från deras hemsida:

Med flappande vingar

En läcker konstruktion

Den enda flygningen

 

Länk till projektets hemsida:

http://hpo.ornithopter.net/?q=content/technical-info

Så här ser det ut på film:

http://www.youtube.com/user/OrnithopterProject

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.