Kategorier
Flyghistoria

ALBERTO SANTOS – DUMONT

 

var den förste som flög ett plan,

som startade av sin egen kraft från marken.

 

Han är en i dag nästan bortglömd flygpionjär bland andra storheter som bröderna Wright, Bleriot och Farman.

Visserligen var bröderna Wright först med en bemannad flygning från marken, men de hade en katapult,  som sköt iväg deras Flyer.

Tre år efter bröderna Wrights flygning, som skedde den 17 december 1903, gjorde Santos-Dumant en flygning med start från marken, som man normalt väntar sig, att ett plan startar.

Planet var ingen enkel konstruktion, det var en canard. Canard betyder anka på franska och utseendet på hans flygmaskin var just som en anka.  Planet var döpt till 14-bis eller Oiseau de proie, som betyder Rovfågeln. Imponerande namn på denna samling av pinnar, snören, pianotråd och bomullsduk.

Här startar Alberto med sin canard, stående just framför vingen. Han kontrollerade planet med en spak som reglerade roderboxen framtill upp och ner och med en ratt som vred boxen som ett sidoroder. På ryggen knäppte han fast linorna  som kontrollerade torderingen av vingarna. Alltså vingarna vreds i stället för att använda skevroder. Kan inte ha varit lätt att kunna synkronisera sina rörelser med denna konfigurationen. Bilden är från 23 oktober  1906.

Att det flög var ett resultat av många försök och teoretiska beräkningar. Santos-Dumont hade ett gediget kunnande inom aerodynamik och flygmekanik, förvärvat genom en hängivenhet för begreppet flyg och att han hade stora ekonomiska resurser från familjeföretaget i Brasilien.

Här är länken till en liten film där man flyger med en replika av hans maskin i Brasilien:

http://www.youtube.com/watch?v=aRDkddXKABI&feature=player_detailpage

Så en pionjär var han den lille brasilianaren !

Vill ni läsa om honom så gå hit:

 http://en.wikipedia.org/wiki/Alberto_Santos-Dumont

mats

Ett svar på ”ALBERTO SANTOS – DUMONT”

Hej igen, Mats!
Ta en titt på GUSTAVE WHITEHEAD7Weißkopf, tysken som emigrerade till USA och där snickade ihop att plan,
som enligt de flesta källor (undantagandes Smithonian, som efter att ha fått Wrights Flyer som gåva sedan den under många år stått i England] under förutsättning att de för evighet påstod att Writharna var först. “History by Contract” är en bok, som berättar om Whitehead med citat från vittnen etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.