Kategorier
Hangflyg modell

NYTT HANG

 

Nytt hang för modellflyg 10 km från Halmstad.

 

Under mina turer i bygden på hästryggen,  la jag märke till att kanske skulle man kunna flyga hang uppe vid en bergtäkt.

 Eftersom jag hade köpt ny kamera och objektiv,  ville jag testa den, där jag kunde välja motiv på långa avstånd. Så  jag åkte till platsen. Det var så bra att man kunde köra med bilen ända upp till toppen, om man körde försiktigt.

 Hanget ligger ca 10 km från kusten och är riktat mot sydväst, vilket ju är den förhärskande vindriktningen.

 Höjden på hanget över omgivande terräng ca 75 meter, vilket inte är så pjåkigt. Terrängen framför hanget är skog och åker, vilket naturligtvis sätter karaktären på hanget.

Jag kan tänka mig, att hanget är bra för elseglare, vars motor utgör livlina, om lyftet försvinner. Framför allt bör här vara mycket bra att flyga hang och sen ta termikblåsorna, som kommer rullande.

Landnings- och start sker längst upp, där det finns en relativt bred grusväg. Att flyga här en sommarkväll med vind på 2-3 m/sek måste vara härligt, när man kan ta kvällstermiken. Så ett hang med utbrett lyft, med antagligen turbulens, men var är det inte det ? Kommer du upp ordentligt med din modell kan du förvänta stabilt lyft över stort område.

Detta ska jag testa ut och redovisa.

Samtidigt som jag kollade hanget,  tog jag lite bilder med min nya systemkamera. Vad jag ville se var,  om objektivet 70-300 var nåt att ha. Det var ju stor skillnad,  att använda detta zoomobjektiv jämfört med normalobjektivet. Det är tyngre och klumpigare, men jag tycker att kvaliteten på bilderna är bra, med hänsyn taget till , att jag plåtade utan stativ eller stöd och fick rörelsevarnig i displayen hela tiden.

En systemkamera tar ju bättre bilder ur teknisk synpunkt, men jag medger,  att en enkel kompakt digitalkamera är ganska bra den också. Inte bara måste man ha med olika objektiv, man måste ha väska och skydd och UV-filter och en massa annat,  för att det ska funka. Det är enklare med en kompaktkamera.

Då kan man ju undra,  varför man köper en systemkamera? Jo det är,  när jag vill ha bilder med högre teknisk kvalitet.

Så ser det ut på detta hanget och  när jag spankulerade omkring där, så kom det några dovhjortor förbi mig 40 meter bort,  som jag lyckades få några pics på i hastigheten.

Just ovanför stenkanten är pilotplatsen.

Utsikt från pilotplatsen. Härlig utsikt när vädret är klart. Höjden över havet inte dålig.

Dovhjortarna som nyfikna höll koll på mig

Fjolårskiddar av dovhjort

Dovhjortsget

Kidde född förra sommaren, vilken syns på det korta huvudet.

 

 

Två gäss flög över- Kolla vingspetsarnas fjädrar, som har till uppgift att minska det inducerade motståndet.

mats

Ett svar på ”NYTT HANG”

Hej igen, Mats!
Det där med islandhästar hetsar mig! Jag har ridit en gång på en sådan. Och jag fick hjälp upp av två pers och en massa lastpallar staplade på varann för att komma upp på den mysiga hästen. Och du ska veta, att plötsligt töltade vi (mest hästen) men jag skulle vilja uppleva det minst en gång till. Kan du hjälpa mig med detta? Sture

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.