Kategorier
Skärmflygeri

SKÄRMFLYG I ALICANTE, SPANIEN

En plats vi brukar åka till för att flyga skärm i allmänhet och gradera upp licenser är Alicante. Alicante ligger vid Medelhavet i södra Spanien.

Klimatet är normalt varmt medelhavsklimat med ganska säkra vindförutsättningar för skärmflyg. Ofta blåser det frånlandsvind tidigt på morgonen, men vid 11-12-tiden kommer sjöbrisen, som kan bli stark.

Hanget som ligger väl till är ju Santa Polahanget söder om Alicante. Santa Pola är en gammal by som har strukturerats om till en semesterby och en plats för bleka nordeuropeér att bo i under den kallare årsdelen.

Alla husen ser nästan likadana ut. Bra standard, byggda med lite annat stuk än vad vi är vana vid.

Hanget är ca 130 m högt och man kan flyga ett par kilometer fram och tillbaka. Det gå att flyga till Faros, som betyder fyr, vilket där också ligger i syd och man kan flyga in mot Alicante stad och då har man semesterhusen på sin vänstra hand. Landning sker på toppen, men skulle man ramla ner landar man framför hanget, där det finns stora ytor.

Problemet är ju att komma upp till hangkanten igen med utrustningen.  Därför ska man vara försedd med bil som kan hämta, om så behövs.

Vill du flyga mera termik ska du ta dig till Palomarett, som är ett berg ca 800 m över omgivande terräng.

Där finns en iordninggjord startplats, som kan var full av flygare. Innan var det inte helt lätt att starta där för mindre rutinerade piloter beroende på den skarpa kanten som skapade en kantrotor, vilket kunde orska inslag vid starten. Nu har man jämnat till kanten för att minska rotorproblemet.

Här är det när solen skiner alltid mycket bra termik och det kan bära iväg högt i termiken. Platsen går också väldigt bra att hanga på och när man flyger är det ofta en kombination av termik och hang som skapar flyget.

Resor till Alicante ordnar SkyAdventures varje år. Länk:

http://www.skyadventures.se/index.php?page=47a0892e8fdf9&link_id=46e6983f84a35&lang_id=0

 

Under här finns ett galleri med slumpmässigt utvalda bilder, från när jag var där sist.

 

 PICT7409

 Frederik har startat på Palomarett ut över dalen. Fin utsikt eller hur. Gå fram och ställer vid kanten om ni kommer dit! Ha inte anlag för svindel för det är 5-600 meter till marken nästan rakt ner!

mats

 

 

[nggallery id=27]

Ett svar på ”SKÄRMFLYG I ALICANTE, SPANIEN”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.