OLDTIMER- SM 2011 MED FRIFLYGANDE MODELLER

 

Om ni vill se skickliga byggare och flygare

……..åk till Rinkaby den 26-28 augusti.

 

I slutet av augusti avhålls Svensk Mästerskap i OT-Friflyg på Rinkabyfältet. Man flyger med modeller konstruerade för 50-80 år sedan. Ingen radiostyrning, inga linor. Bara kunskap och erfarenhet bestämmer, hur bra din modell flyger.

De som deltar,  är män och kvinnor, med vill jag säga,  all den kunskap och erfarenhet,  som krävs.

Har man varit modellflyget trogen i 60 år, då har man kunskapen. Inte bara att flyga, utan man har kunskapen,  hur man bygger lätt och starkt.

 Det vill säga dessa piloter vet,  hur man bygger en vinge , så den håller och som blir lätt.

När dessa piloter är borta, var finns då erfarenheten att bygga friflygande modeller ? Lyckligtvis finns det en tillväxt här. Flera före detta RC-piloter har lagt radion på hyllan och ägnar sig åt friflyg.

Det som slår en mest vid en friflygtävling,  är den höga prestandan modellerna har. Vidare hur förfinad tekniken var redan för 50 år sedan. Inte bara ska en Wakefieldmodell klättra under motortiden,  den ska om möjligt hålla sig på rätt ställe också, där det finns lyft. Finns det inte lyft,  när gummimotorn förbrukat sin kraft,  ska modellen glida och om den träffar på termik,  ska den i princip vika sig över den vinge,  som höjs av termiken, vilket ju medför att anfallsvinkeln ökar och därmed om lyftkraften försvinner svänger modellen in i blåsan.

Detta är imponernade att se. När alla parametrar är perfekt injusterade och modellen beter sig som piloten vill.

Betänk också,  att om man har 150 sekunders maxtid innan man fusar ner, då hinner modellen flyga  väldigt långt bort. Man har i regel hämtningsteam,  som hämtar tillbaka modellerna. Om de är svåra att hitta i terrängen,  har många en pejlsändare, som väger kanske 2 gram aktiverad,  så de kan pejla den signal. som sänds ut och därmed hitta ögonstenen.

Ni kan läsa om OT-flyg på nätet genom att gå till SMOS hemsida:

http://www.smos.info/

Vill ni veta mer så googla på ot-freeflight exempelvis.

Fast bäst är att åka dit. Rinkabyfältet har en unik natur med unika växter som bara det är värt en resa. Det är ca 13 mil dit från Halmstad.

Här är några bilder från förra årets SM i OT-Friflyg.

En Wakefieldmodell kurvar dragen av sin gummimotor uppåt.

Åke Gustavsson släpper iväg

Skönhet och grace

Segelmodell väntar på rätt ögonblick

 

 

mats

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.