NU SKA VI VERKLIGEN LÅNGT TILLBAKA

i vår nostalgitripp. Jag hittade i mina gömmor lite filer som jag glömt av, som bland annat handlar om Halmstad.

Själv är jag så gammal så jag har dimmiga minnen från min första flyguppvisning på F14 1949. Ni kan själva räkna ut min ålder ungefär.

Jag följde med min fader dit och jag minns mycket väl, att han placerade mig på ett cementrör, så jag skulle kunna se ordentligt. F14 startade ju som flottilj om jag har rätt för mig 1944. 1949 hade man 4 divisioner B18, som var ett lätt bombplan. Sedermera fick man J28 Vampire och efter det A32 Lansen eftersom man var en attackflottilj.

På flyguppvisningen flög man bland annat med J21 som var ett attackplan med två bommar och en skjutande propeller. Jag minns det för jag döpte dessa till “Tvestjärtar”.

Jag har inga bilder på flygningen, men jag har en smalfilm i svartvitt, som min far tog med sin gamla kamera.

Bilden jag har här, är ett foto på den banderoll som var spänd på Storgatan mot Brogatan. Således ett flyghistoriskt minne. Bilden togs av fotograf Stig Hartman, som hedrades med en minnesutställning på biblioteket för tre år sen. Jag och många andra smög runt med våra kameror och fotograferade av. Jo, vi hade frågat om lov innan.

Nu vågar jag inte svära på, vid närmare eftertanke, om banderollen är till uppvisningen 1949. Det kan ju vara en flyguppvisning nere vid Civila Flygfältet också arrangerat av flygklubben i Halmstad.

Men ska jag tro nåt så är det från F14 1949. Jag ska kolla på biblioteket i deras gamla hallandspostar. Så jag återkommer med mer fakta!

Här är bilden med tidstypiska detaljer.

 

IMG_0018

Känner ni igen er? Inte så häftig biltrafik i alla fall! Kolla gatans vackra stenbeläggning med “storsten”. Den var livsfarlig för cyklister när det regnat, till skillnad mot den vanliga gatstenen. Lägg också märke till de gamla hängande lamporna över gatan.

När jag ser på bilden lite noggrannare är jag benägen att säga att bilden är tagen under kriget. Man kan se på damen till vänster hennes klädsel ser inte ut som 1949 och framför allt avsaknaden av bilar gör mig misstänksam. Klockan är ju kvart i tolv på dagen och hade det varit 1949 skulle där funnits bilar.

Men jag ska kolla och återkommer.

 

mats

 

 

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.