..ATT BLÅSA I ETT HORN…

för att styra ett flygplan.

Nä det är inget aprilskämt, det är dagsens sanning. Jag fick ett tips från Blomman, en trogen läsare från Karlshamn och en av Sveriges mest erfarna modellflygare, om en amerikan som på 40-talet hade en idé om hur man kunde styra en modell.

Han hette Jim Walker och var modellflygare. Han ville ju på något sätt kunna kontrollera sin modell, med de medel man hade till buds vid denna tiden. Det var ju innan transistorn, IC-kretsen och den digitala teknikens erövring av världen. Naturligtvis kunde han bygga sin sändare och mottagare med rörteknik, men han ville ha något enklare.

Således monterade han en stor högtalare på sidan av sin modell. Den tjänstgjorde som en mikrofon, som kunde uppfånga vissa ljud som Jim åstadkom. Ljudet triggade sen via enkel elektronik roderna enligt följande: Ett tut-vänster sidoroder, två tut-höger sidoroder och upprepade tut-neutralroder.

Sättet att avge ljuden prövade han många. Det bästa var en sorts signalhorn eller en trumpet ! Systemet fungerade förvånansvärt bra och han flög sina modeller med god kontroll. Nu ska vi komma ihåg att modellerna var byggda enligt konceptet friflygande modeller, så de var väldigt självstabila.

Jin berättade att roliga saker kunde inträffa. En gång när han skulle demonstrera sitt systems förträfflighet, hade en granne släppt ut en flock råmande kor. Vad tror ni hände ? Ja just det, planet flög efter kokommandon!! Men han lyckades jaga ifatt modellen och lyckades tuta i hornet så han kunde få ner modellen hel.

Som sagt, detta sätt att styra fungerade förvånansvärt bra, men vi ska hålla i minnet att världen 1940 var avsevärt tystare, än vad den är idag. Överallt idag finns det ljud från trafik, maskiner och annat. Även på landsbygden är där nu mycket ljud. En skördetröska dånar mer än en häst !

Jim Walker är ju ännu ett exempel på hur en modellflygare med kreativ fantasi med enkla medel lyckades åstadkomma ett system för att med i stort sett full kontroll flyga sina modeller.

Det måste ha sett aningen bisarrt ut att se en människa springande på en åker spelande trumpet i staccatotakt !!

Så här såg modellerna och piloten ut.

Här ser ni Jim blåsande i sitt horn och därmed ge input till roderna.

En ganska stor segelmodell i balsa och siden med en rekordelig högtalare/mikrofon på sidan.

mats

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.