Kategorier
Hangflyg modell

HUR SER DET UT PÅ EN SM-TÄVLING I HANG….EGENTLIGEN?

 

Många, eller kanske de flesta, har inte en susning hur det ser ut på ett Svenskt Mästerskap i hangflyg.

En hangtävling sker som namnet säger vid ett hang eller sluttning mot vilken vinden blåser. Modellen flyger således i hela tiden stigande luft och man kan nå mycket höga hastigheter. Själva tävlingen går ut på att flyga en 100 m lång bana längs med kanten, som är utmärkt med två pyloner eller stolpar. Varje gång en del av modellen passerat en tänkt linje med pylonen vinkelrätt mot kanten, får piloten en pipton från en högtalare som en bekräftelse att han kan vända. I praktiken innebär det att man vänder innan man passerat pylonen så att bara en del av vingen går över linjen. Detta är det idealiska.

Flygningen kan beroende på väder omfatta 10 eller 20 vändor. Mest används 10 vändor för att inte tävlingen ska bli för seg.  Det är  så med hang, att ju fler vändor du flyger, desto fortare går det om du sköter dig. Du ökar din fart i varje sväng och det går fort på rakan.

På just denna tävlingen hade vi mycket dålig vind, men jag tror, jag flög 10 vändor på ca 1 minut eller något snabbare. Det blir 60 sekunder på 1000 meter. Lite matematik ger snitthastigheten 17 m/sek, vilket är lika med  60 km/tim i snitt. Då kan man bedömma att topphastigheten på rakan är ca 100 km/tim.

FLyger du under optimala förhållanden ligger tiderna på 30 sekunder för 10 vändor! Det är en snittfart på 120 km/tim och en hastighet på rakan på uppskattningsvis 150-180 km/tim.

Landningen är fri, dvs man måste inte landa i en cirkel eller annat. Detta för att högpresterande hangmodeller helt enkelt är svåra att få ner på begränsade ytor.

Jag letade upp bilder från det sista SM:et jag deltog i för ett par år sen. Tävlingen anordnades av Ållebergs Modellflygklubb där jag är medlem sen många år. Ållebergsklubben är en förening som främst sysslar med segelflyg. både termik- och hangflyg. För den skull har man inte avskaffat motorflyget utan klubben har ett fint fält i Falköping, som är hemorten för klubben.

Just utanför Falköping ligger ju Ålleberg, som är segelflygets centralpunkt i Sverige sen 1944. Därför är det ju inte konstigt att klubben heter som den heter,  då mycket flygande sker på Ållebergs hang. Vad Ålleberg är kan ni googla eller läsa på min blogg då jag beskrivit det där.

Inför denna SM-tävlingen hade jag laddat med nya modeller. Dels hade jag 3 Arrow och 2 Banana. båda modellerna ganska små 1.5 m spv  flygplan tillverkade i kevlar, glasfiber och kolfiber.

Tränat hade jag gjort mycket kort stund, som de flesta antar jag, på Hovs Hallar och Tönnersa. Man får köra på gammal rutin var väl tanken.

Tävlingen gick tidigt på våren och som alltid,  när det gäller hang är vi väderberoende, vilket påverkade flygningen. Dan började med noll vind och dimma. Efterhand som solen steg släppte dimman och vinden kom igång från väst. Tyvärr var aldrig vinden över 3 m/sek, vilket är gränsen för att tävling ska kunna hållas. Men gemensamt beslöt vi,  att vi kör i alla fall oavsett vind.

För egen del, hade jag 2 bra omgångar om 10 vändor var, men i tredje omgången missade jag en pylon, fick vända och gå om, vilket gjorde, att jag tappade all chans på SM-titeln.

Men det var bara att hålla god min och acceptera.

Joakim från Örebro som slog mig är ju duktig flygare, i världseliten i F3B då, så det var ju ingen skam.

 Ska jag skylla på nåt, så flög Joakim med en för just detta tillfället och förhållandena som rådde mera lämplig modell. Men så är det. Joakim vann och jag snöt plats 2. Men ni vet hur det är, ingen minns tvåan.

Att tävla i modellflyg är roligt i vissa former. Personligen gillar jag hangflyg och pylon. Det har mycket dramatik. Så träna och flyg med ett mål och tävla!

Här bilder och förklaringar:

IMG_0007

En tävlande på SM passerar den nybyggda startbryggan på Västhanget Ålleberg.

IMG_0016

Del av depån.

 

IMG_0019

Kan man kalla det en flygande start ?

IMG_0028

Ållebergarnas dynamiske ordförande Rolf Maier håller ett vakande öga på klubbens juniorer.

IMG_0045

Utsikt från startbryggan över tävlingsplatsen och Västgötaslätten.

IMG_0056

Tävlingsledaren Roffe Maier kollar.

IMG_0075

Joakim Ståhl, svensk mästare startar.

IMG_0083

Så här ser den dåvarande svenske mästaren ut.

IMG_0076

Ännu en start.

IMG_0085

 

Några av deltagarna på SM i F3F.

 

mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.