Kategorier
Segelflyg

DET BLEV 2 TIMMAR I TORRTERMIKEN…

 

 

 

 

 

Mitt termikgnetande betalade sig i sista änden…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väderutsikten tisdag var solsken, 25 C och sydostliga
vindar 2-5 m/sek.

Såg fint ut för en termikrunda med Avan. Det gäller
att passa på…

Så det  blev en tripp till ett av mina termikflygställen
och jag startade
redan kl 0900. Inte ett moln i skyn
och ca 4 m/sek sydost.

Inte  heller fanns det några rovfåglar och här vet jag,
att glador häckar.

Så himmeln för termikflyg var min. Start och stig till 100 m,
där jag
stängde av motorn flög runt lite för att kolla luften.
Ingen termik mer
än småryck. Men finns det bara småryck,
gäller det att utnyttja, vad som finns
genom att flyga Avan
optimalt. Alltså utnyttja alla Avans goda egenskaper

som bra glidtal, bra polar och manövrerbarhet för att kunna
justera läget
i en turbulent blåsa.

Hur som helst så lyckades jag hålla mig uppe i 45 minuter,
innan jag
avbröt och landade för att avvakta termikutvecklingen,
då instrålningen
ökade.

Det var ju stabilt skiktat, så jag hade inga förhoppningar om,
att termiken skulle gå igenom inversionen och bilda Cu.

Efter en timma startade jag igen och genast högg jag
en blåsa på 75 m.

Jag hängde med upp till betryggande höjd och väl där
, var det enkelt.

Inga problem att hålla sig uppe, eftersom torrtermiken
var utbredd
över stora områden, vilket är typiskt vid
denna årstid.

Fortfarande inga  glador i luften. De enda fåglarna var
2 korpar, som
vinglade runt och gjorde sina halva rollar i luften.

Kl 1200 avbröt jag, landade, packade ihop och åkte hem,
då vi skulle göra
annat under eftermiddagen. Vinden då
jag landade hade ökat till 5-7 m/sek.

Så en normal termikflygningssejour för mig och min Ava.

Min Ava flyger nu efter 9 års tjänst och 755 timmar i termik
bättre än någonsin !
Jag fotograferade med min Mobius.

 

 

 

Startberedd 0900

Iväg !

Om bakkanten ser krokig ut så beror det på att kameran förvränger.

I torrtermiken

Final

Snart sättning

Klart slut.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.