Kategorier
Hangflyg modell

PÅSKAFTON…EN GLIDARDAG PÅ HOVS HALLAR

 

 

Påskafton blev en god dag…

 

 

 

 

 

…för hangflyg på Hovs Hallar. En tillfällig högtrycksrygg gav oss stabilt väder med varm luft. Temperaturen nådde 16 grader under dagen. Det är vi inte bortskämda med.

Enligt yr.no skulle det bli 2-4 m/sek nordlig vind, vilket lovade gott. Att flyga i svaga vindar med en lätt modell på HH är en lustfylld upplevelse. Med svag vind, som skapar ett stadigt lyft, är det en piece of cake att ge sig viiingar även utan Red Bulls sockerkaffe…

Vinden från havet är laminär, det vill säga fri från turbulens och därmed skapar den fint lyft på hanget.

Nåväl, vid ankomsten möttes jag av en fullsatt parkering eftersom besökarna var ute efter samma sak som jag, vilket var en fin naturupplevelse den första vårdagen.

Bestigandet av Platån, vilket inte är en sinekur, då stigen upp är fullständigt söndertrampad, vilket gör promenaden svår…för oss som lämnat tonåren och har att bära modell, väska och annat, som hör modellflyget till…

Väl uppe möttes jag av 1 m/sek nordlig vind.

Dock, efter lite vankande av och an  monterade jag och kastade ut min mycket lätta modell med spv 3 m.

Jovisst, hanget bar och jag kunde njuta min flygning…i en halv timma, sen var det slut med vind. Klockan var 1200 och jag närde ett visst hopp,  att vinden skulle ta sig, eftersom solen sken och borde skapa sjöbris.

För att förbereda mig transporterade jag mig upp till toppen av Platån eftersom jag misstänkte,  vinden kunde komma med dragning på NO.

Efter en halvtimmas väntan kom vinden och det blev ny start. Lyften stadigt och starkt, vilket gav mig just en så avkopplad flygning,  som jag önskat.

Eftersom det var mycket strövande turister kunde jag på deras frågor gör ohöljd reklam för vår hobby modellflyg.

Jag tycks alltid träffa trevliga människor här under deras promenader.

I går mötte jag en person, som arbetade vid SAAB och hade en ledande funktion vid utvecklingen av SAAB Gripen version E.

Han gav mig mycket intressant information om planet och hur SAAB besitter absolut spetsteknologi,  vad gäller digital integration mellan olika system.

Jag hade förväntat mig att få se lite flyttfåglar, men det ar dåligt.

Men då jag gick till min bil hörde jag glädjande nog bofinkens sång. Du vet , den som låter i rytm, som då man startar en gammal bil…

Vitsipporna blommade lite försynt på marken som ett tecken på att vi går mot ljusare tider. Hoppfullt.

Klockan 1430 lade vinden av igen och jag packade ihop, lastade bilen och for hemåt.

En av mina flygkompisar, Stefan Tholin fanns i trakten, men då jag besökte HH,  var han upptagen med annat.

Synd vi inte träffades. Men det blir fler gånger. Han skickade en bild på sin vackra Multiplexmodell, som jag bara hört gott om. Hans fru Elisabet är en alltid alert fotograf under Stefans flygsejourer.

Det blev lite bilder i alla fall. Så ha du inget att göra så häng med en tur…

 

Som synes…nästan vindstilla…på Platån.

En bit ut i Kattegatt stråk av vind.

En föraning av det som ska komma…

Stigen upp till Platån…inget gjort för stela åldringar som jag…

Stefans vackra flygande vinge från Multiplex.
Försiktigtvis försedd med elmotor, vilket är bra, om man
flyger under marginella förhållanden och behöver en
räddningsplanka.

Hovs Hallars vilda front mot Kattegatt.

Här ser du hur man rensat enbuskar och vresros, vilket om inget annat förbättrar förutsättningarna för hangflyg, då turbulensen minskar.

Inte direkt styv kuling…

Näsan i kanten,  som kan ställa till det för modell- och skärmflygare…

Här ser du,  att Länsstyrelsen Kristianstad rensat sly.

Bil tagen från Platån.

2 svar på ”PÅSKAFTON…EN GLIDARDAG PÅ HOVS HALLAR”

Det var tråkigt att vi missade varandra, hoppas på fler möjligheter snart. Syftet med resan var dock inte hangflyg, inte ens Hovs Hallar var målet. Vi var på jakt efter en spis! En induktionsspis i rostfritt med vred för både ugn och häll. Den gamla krånglar nämligen och en vit spis skulle se konstigt ut i vårt kök. De är sällsynta, om man inte är beredd att offra en månadslön. Men Elon hade tre, i Falköping, i Borlänge och i Eslöv. Borlänge och Falköping hade dock fel i sitta saldo så då var det bara Eslöv kvar. Vi köper den! Säljaren gav bra rabatt och vi bestämde oss för ett par nätter inom rimligt avstånd. I närheten av Hovs Hallar också. Väderprognosen lovade mest ostvind, mulet och eventuellt regnstänk också men vi skulle ju köpa spis.
Vädret blev bra med njutbar flygning både på Långfredagens eftermiddag och Påskaftons kväll. Spisen blev inköpt, Eslöv turistat i härligt vårväder. Hovs Hallar och dess omgivningar är härliga och solnedgången underbar. Allt som allt en riktigt trevlig helg. Vi ses snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.